Rozmach biopalív druhej generácie má zreálniť novela zákona o OZE

5. 10. 2020

Pokročilé biopalivá čaká pomalší rozbeh, ako sa pôvodne plánovalo. Skupina poslancov koalície prichádza s návrhom novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov a vysokoúčinnej kogenerácie, ktorý upravuje povinnosť uvádzať na trh pohonné látky s obsahom biopalív druhej generácie pre roky 2021 až 2022.

Zdroj: Freepik

Biopalivá sú integrálnou súčasťou energetickej politiky EÚ. Týka sa to rovnako aj pokročilých biopalív, ktoré sa vyrábajú z biomasy, nie poľnohospodárskych plodín. Ich podiel v motorových palivách v roku 2015 zadefinovala smernica o podpore využívania energie z OZE. Referenčná hodnota pre roky 2020 až 2024 bola stanovená na úroveň 0,5 %, čo malo pomôcť naštartovaniu odvetvia. Slovensko smernicu už stihlo transponovať do svojej legislatívy. V revidovanej európskej smernici z roku 2018 ale došlo k úprave minimálnych hodnôt na úroveň 0,2 % pre rok 2022 s možnosťou dvojitého započítania ich energetického obsahu.

Návrh novely zákona o OZE a VÚ KVET (309/2009) má zohľadňovať zmenu európskej legislatívy. Predkladateľom je šéf parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO) a ďalší traja poslanci zvolení za stranu Sloboda a Solidarita: Anna Zemanová, Radovan Kazda a Jarmila Halgašová. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2021.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať