Rekordný denný trh. V roku 2021 sa zobchodovalo najviac elektriny, priemerná cena vzrástla o vyše 200 %

5. 1. 2022

Vlaňajší turbulentný vývoj v európskej energetike sa odrazil aj na krátkodobom trhu s elektrinou na Slovensku. Objem obchodov na dennom trhu, ktorý organizuje spoločnosť OKTE, v minulom roku vzrástol o viac než 11%. Priemerná cena baseload kontraktov medziročne vystrelila strmo nahor na rekordných 103 EUR/MWh.  

Zdroj: Freepik

Záujem o obchodovanie na krátkodobom trhu s elektrinou na Slovensku neutíchol ani vlani a potvrdil tak rastúci trend z posledných rokov. Na platforme denného trhu s elektrinou spoločnosti OKTE, ktorá je stopercentnou dcérou Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, sa v roku 2021 zobchodovalo celkom 14,14 terawatthodín (TWh) elektriny - najviac v histórii. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o takmer 11,3%. Zobchodované množstvo na predaj dosiahlo 7,3 TWh a na nákup 6,84 TWh elektriny.

Zdroj: OKTE, a.s.

 

Rok 2021 bol pre spoločnosť OKTE míľnikom. V júni totiž došlo k integrácii slovenského denného trhu so zvyškom Európy. Prepojením krajín, ktoré sú súčasťou projektu Interim Coupling, sa vytvoril jednotný denný trh s elektrinou v celkom 23 krajinách Európy. 

Dianie na krátkodobom trhu s elektrinou na Slovensku kopírovalo bezprecedentný vývoj burzovej ceny elektriny v Európe. Doplatilo naň viacero dodávateľov, najviditeľnejšie Slovakia Energy, ktorí si vopred zabezpečili nedostatok elektriny na forwardových trhoch a spoliehali sa na nákupy na denných trhoch. Táto stratégia, hoci v ostatných rokoch úspešná, sa im vlani vypomstila, pretože priemerná cena na dennom trhu OKTE v minulom roku vystrelila na rekordnú úroveň 102,75 EUR/MWh, čo je medziročnom porovnaní prírastok o vyše 202%.

Najviac elektriny sa zobchodovalo v auguste, takmer 1,3 TWh, najmenej v júni, a to 0,94 TWh

Najvyššia hodnota, za ktorú sa vlani zobchodovala elektrina, bolo 620 EUR/MWh v decembri. Najnižšia záporná hodnotu na dennom trhu OKTE bola evidovaná v apríli 2021, kedy zostúpila na úroveň -36,26 EUR/MWh. Záporné ceny elektriny na dennom trhu sa vlani vyskytovali zriedkavo – OKTE eviduje iba 24 obchodných hodín s mínusovou hodnotou (v roku 2020 ich bolo 119).

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať