Rekordná šiesta aukcia záruk pôvodu elektriny. Priemerná cena obchodov sa zvýšila takmer na dvojnásobok

7. 2. 2022

V minulotýždňovej aukcii záruk pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET sa súťažilo o necelých 369 GWh. Po prvý raz od spustenia aukcií sa zobchodovalo celé ponúkané množstvo. Vďaka vysokému dopytu účastníkov vzrástla priemerná cena obchodov o vyše 75 %. Rekordný výnos využije spoločnosť OKTE na zníženie tarify TPS.

Zdroj: Freepik

Spoločnosť OKTE vo štvrtok (3. februára 2022) zrealizovala v poradí šiestu aukciu záruk elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny (VÚ KVET). Do aukcie na elektronickej platforme vstúpili záruky pôvodu zo solárnych a vodných zdrojov v celkovom množstve necelých 389 GWh elektriny.

Pre záujemcov boli v ponuke záruky zo slnečných elektrární v objeme 50 241 MWh, ktoré je možné uplatniť v intervale 3 až 6 mesiacov. Ich vyvolávacia cena bola 0,35 EUR/MWh.

K dispozícii boli tiež záruky s možnosťou uplatnenia v rozmedzí 6 až 9 mesiacov, ktoré boli vyrobené v hydroelektrárňach v objeme 167 754 MW, ako aj solárnych zdrojov v objeme 170 982 MWh. Vyvolávacia cena záruk v obidvoch prípadoch začínala na 0,5 EUR/MWh.

Doteraz najnižšia ponuka záruk sa odrazila vo vyššom záujme zo strany 12 subjektov, ktoré sa minulý týždeň zúčastnili aukcie firmy OKTE. Obchody boli uzavreté s priemernou cenou 0,86 EUR/MWh. Minimálna cena bola 0,83 EUR/MWh, maximálna cena na úrovni 1,15 EUR/MWh.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať