Reforma trhu s elektrinou na Ukrajine má trhliny

2. 3. 2020

Ukrajinský trh s elektrinou sa vlani formálne prispôsobil pravidlám EÚ. Polrok fungovania vyplavil viacero nedostatkov, ktorých výsledkom sa stala pokrivená cenotvorba a nedostatočná konkurencia. Existujú dokonca podozrenia z manipulácií trhu zo strany niektorých účastníkov, ktorí zo situácie profitujú.
Zdroj: Freepik

Trh s elektrinou na Ukrajine prešiel minulý rok zásadnou reformou. Od 1. júla 2019 funguje v režime, ktorý je z formálneho hľadiska prispôsobený pravidlám a legislatívnym požiadavkám EÚ. S odstupom niekoľkých mesiacov sa v odborných kruhoch objavili pochybnosti o korektnom fungovaní trhu. Téme sa venoval expert Olexij Gvarišvili vo svojom príspevku pre web Ukrainian Energy, v ktorom sa pokúsil vysvetliť, ako rozhodnutia regulačného úradu NEURC a vlády spôsobili pokrivenie cenotvorby.

Deformovaná cenotvorba a chýbajúca konkurencia

Štátom vlastnené spoločnosti Energoatom a Ukrhydroenergo sú zodpovedné za výrobu zhruba 60 % všetkej elektriny na Ukrajine. V zmysle platných pravidiel sú tieto subjekty podľa Gvarišviliho povinné predávať časť svojej produkcie elektriny lacnejšie na vnútrodennom (intra-day) alebo dennom (day-ahead) trhu v prospech v centrálneho nákupcu a dodávateľov tzv. univerzálnych služieb. V prípade Energoatomu je problém ešte vypuklejší, pretože výrobca je povinný na týchto burzách predávať až 90 % produkcie.

Obchodovanie s elektrinou na Ukrajine je navyše špecifické tým, že prebieha v dvoch fyzicky oddelených zónach: v hlavnej zóne a v zóne Burštýnskeho ostrova s prepojením na EÚ. 

Množiace sa podozrenia z manipulovania na trhu

Slabinou je podľa autora cenový strop pre vnútrodenný (intraday) a denný (day-ahead) trh, ktorý bol súčasťou pravidiel trhu schválených regulátorom len zopár dní pred spustením trhu. Maximálne ceny boli neštandardne stanovené osobitne pre denné a nočné pásma. Výsledkom je podľa autora deformácia cenotvorby. Za problematické sa považuje aj nastavenie mechanizmu cenotvorby na vyrovnávajúcom trhu, ktorého administrátorom spoločne s centralizovaným zúčtovaním odchýlok je domáca spoločnosť Ukrenergo.

Na Ukrajine totiž vyrovnávací trh funguje inak, ako je zvykom v európskych krajinách. Ak v EÚ účastník trhu svojim správaním na trhu zvýši hodnotu odchýlky celého systému, či už v kladnom alebo zápornom smere, subjekt zúčtovania, ktorý prevzal zodpovednosť za odchýlku účastníka trhu, musí operátorovi trhu zaplatiť vzniknuté náklady na reguláciu sústavy. Cieľom je motivácia dosiahnuť vyrovnanú bilanciu jednak na úrovni jednotlivých účastníkov trhu, ale aj na úrovni celého systému. Hodnota odchýlky účastníka trhu na Ukrajine sa určuje inak. V prípade vzniku akokoľvek veľkej kladnej odchýlky účastníka trhu, nie sú účastníci trhu nijako pokutovaní.

Otvorene sa preto hovorí o tom, že niektorí účastníci trhu vedome manipulujú a usilujú sa profitovať z cenových rozdielov, ktoré existujú medzi vnútrodenným a vyrovnávacím trhom. Objavili aj podozrenia, že niektorí výrobcovia úmyselne ponúkajú na predaj viac elektriny, ako dokážu reálne vyprodukovať. To, či je správanie obchodníkov v súlade s legislatívou a nastavenými pravidlami trhu alebo ide o ich zneužitie, je na posúdení ukrajinského regulátora. Ten môže aktuálne v prípade potvrdenia prípadu manipulácie reagovať udelením pokuty maximálne do výšky 700 tisíc UAH, čo je približne 28 tisíc eur alebo môže operatívne zmeniť pravidlá trhu s elektrinou.

Ako naznačuje autor článku, spomenuté nedostatky je však potrebné riešiť komplexne, a to úpravou existujúcich pravidiel fungovania trhu s elektrinou a ich implementáciou v praxi.

Pozn. red.: Olexij Gvarišvili je spolupracovníkom spoločnosti sféra, a.s., ktorá pôsobí na Ukrajine. Pre tamojšieho operátora trhu s elektrinou vyvinula informačný systém XMtrade®/PXS.

 

Mohlo by vás zaujímať