Prvá aukcia záruk pôvodu elektriny bude v novembri

12. 10. 2020

Pôvodne sa mala konať už v druhom štvrťroku, ale harmonogram narušila kríza súvisiaca s ochorením COVID-19. Firma OKTE stanovila nový termín pilotnej aukcie záruk pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET na 5. novembra 2020.

Zdroj: Freepik

Domáci systém záruk pôvodu elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kogenerácie (VÚ KVET) prešiel od prvého januára tohto roka zásadnou reformou. Evidencia a prevod záruk prešli od ÚRSO do kompetencie organizátora krátkodobého trhu s elektrinou, spoločnosti OKTE, ktorá ich vydáva na žiadosť výrobcov elektriny v elektronickej forme pre každú megawatthodinu. Pre oslobodenie od spotrebnej dane je podmienkou, aby nešlo o elektrinu, na ktorú si žiadateľ uplatnil doplatok či príplatok.

Ak výrobca vydanú záruku nevyužije, firma OKTE ju po sfinalizovaní konečného zúčtovania odchýlok umiestni na obchodnú platformu. Peniaze získané z aukcií sa použijú na zníženie tarify za prevádzkovanie systému (TPS), prostredníctvom ktorej odberatelia dotujú výrobu elektriny z OZE a VÚ KVET aj spaľovanie domáceho hnedého uhlia v elektrárni v Novákoch.

Dátum prvej aukcie známy 

Spoločnosť OKTE vyhlásila prvú elektronickú aukciu na záruky pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET. Termín pilotnej aukcie je stanovený na 5. novembra 2020 v trvaní od 9:00 do 13:00.

Pôvodne mala byť prvá aukcia v druhom kvartáli 2020. Harmonogram narušila koronakríza. 

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať