Proces pripájania lokálnych zdrojov do sústavy je pod paľbou kritiky

15. 11. 2019

Pripájanie lokálnych zdrojov majú podľa asociácie SAPI komplikovať nadštandardné požiadavky distribučných firiem. Od výrobcov elektriny z lokálneho zdroja si nárokujú podpis zmluvy o platbe za prístup do distribučnej sústavy. SAPI hovorí o protizákonnom postupe, distribútori o úmyselnom zavádzaní. 

Zdroj: Freepik

Pojem lokálneho zdroja zaviedla do legislatívy vlaňajšia novela zákona o podpore OZE a VÚ KVET. Inštalovaný výkon takéhoto zariadenia nesmie presiahnuť 500 kW, pričom elektrinu môže vyrábať výlučne na pokrytie vlastnej spotreby. Pri tomto type zdroja nevzniká povinnosť platby za TPS, ale výrobca zároveň nemá nárok na finančnú podporu. V ostatných mesiacoch prebiehajú na Slovensku prvé inštalácie lokálnych zdrojov.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) sa nedávno pustila do prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav za to, že od výrobcov elektriny z lokálneho zdroja vyžadujú potvrdenie o zodpovednosti za prevzatie odchýlky a uzatvorenie zmluvy o prístupe, na základe ktorej následne platia tzv. G-komponent. Podpisom zmluvy majú údajne podmieňovať aj výmenu elektromerov a uvedenie zariadenia do prevádzky. 

Takýto postup je podľa SAPI v rozpore so zákonom a komplikuje celý proces pripájania. Poukazujú na ustanovenie zákona o podpore OZE a VÚ KVET (309/2009), na základe ktorého sa možné využitie distribučnej sústavy v rozsahu najviac 10 % z inštalovaného výkonu nepovažuje za neoprávnené dodávanie elektriny do sústavy. Výrobcovia elektriny z lokálneho zdroja podľa SAPI nemajú zo zákona právo dodávať elektrinu do sústavy, čím nie je splnená zákonná podmienka na uzatvorenie zmluvy o prístupe. 

Stredoslovenská distribučná (SSD) ale reagovala, že SAPI účelovo nespomína ustanovenia zákona o energetike (251/2012), z ktorých vyplývajú aj pre výrobcu elektriny z lokálneho zdroja isté práva a povinnosti. „Takže je povinný uzatvoriť zmluvu o zúčtovaní odchýlok alebo zmluvu o prenesení zodpovednosti za odchýlku s iným účastníkom trhu s elektrinou,” uviedol pre energoklub.sk hovorca Miroslav Gejdoš.

SSD odmieta tvrdenia SAPI, že postupuje v rozpore s legislatívou. „Ak výrobca dodáva elektrinu do sústavy, podľa zákona o energetike je povinný uzatvoriť zmluvu o prístupe do distribučnej sústavy.“ „Absolútne nesúhlasíme ani so zavádzajúcim tvrdením SAPI, že v zmysle zmluvy o prístupe do distribučnej sústavy a distribúcii elektriny budeme účtovať výrobcom z lokálnych zdrojov platbu za prístup do distribučnej sústavy tzv. G-komponent. Výrobca platí len platbu za prístup do distribučnej sústavy ako odberateľ, tak ako platil aj bez vybudovaného lokálneho zdroja,“ povedal hovorca SSD. 

SAPI trvá na svojom a tvrdí, že legislatívna definícia lokálneho zdroja má diery. „Už pri tvorbe zákona sme trvali na tom, aby bolo znížené administratívne zaťaženie a ďalšie ochranné mechanizmy lokálneho zdroja zakotvené priamo v zákone,“ povedal riaditeľ SAPI Ján Karaba. „Miesto toho tu teraz máme navlas rovnaký a administratívne náročný proces pripájania, ako pri ostatných veľkých zdrojoch a najnovšie sme zistili, že lokálny zdroj podlieha aj nesystémovej platbe G-komponentu a to napriek tomu, že distribučnú sústavu majitelia lokálnych zdrojov ani nemôžu využívať,“ doplnil. 

„Z nášho práva, ktoré, ako výrobcovia elektriny pre vlastnú spotrebu, môžeme, ale predovšetkým nemusíme využiť, vytvorili distribučné spoločnosti našu povinnosť. Investori, ktorí chcú iba ušetriť na spotrebe energie, sú takto nútení uzatvárať zmluvy na niečo, čo nechcú a ani nemôžu využívať,“ uzavrel Karaba, podľa ktorého majú tento rozpor so zákonom podložený aj právnou analýzou. 

O praktických skúsenostiach s pripájaním lokálnych zdrojov v regióne západného Slovenska sa na nedávnom seminári SAPI podelil Miroslav Kubinec zo spoločnosti SolarEnergia. Za veľmi dôležité označil potrebu riešiť statiku strechy budovy.

Celý proces, od podania žiadosti o pripojenie až po výmenu elektromera a funkčné skúšky inštalovaného zariadenia, označil za neprimerane dlhý. „Zhotovenie fotovoltického lokálneho zdroja trvá 4 až 5 mesiacov kvôli legislatívnym prekážkam. Treba si dávať pozor na tlačivo v technických podmienkach, ktoré sa týka spôsobu prenesenia zodpovednosti za odchýlku,” zdôraznil s tým, že ho musí potvrdiť dodávateľ, s ktorým sa na tom dohodne. „Treba to začať riešiť od začiatku.”

Mohlo by vás zaujímať