Pripájanie nových obnoviteľných zdrojov. Čo brzdí developerov?

8. 4. 2022

O prekážkach v administratívnom procese povoľovania, ale aj pripájania nových zelených elektrární na Slovensku diskutovali investori spolu so zástupcami prevádzkovateľa distribučnej sústavy a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Zdroj: Freepik

Minuloročné odblokovanie stop-stavu pre pripájanie nových zdrojov sprevádzal aj očakávaný záujem zo strany developerov. Maximálny inštalovaný výkon z pohľadu flexibility pre pripájanie nových OZE do elektrizačnej sústavy bol zo strany Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) stanovený na úroveň 407 MW, ktorý si rozdelili prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav. Väčšina vyčlenenej kapacity sa okamžite „vybookovala“, avšak investori sa s realizáciou projektov neponáhľajú. Dôvodom vyčkávania má byť  prebiehajúca transpozícia legislatívy EÚ a očakávanie zníženia pripojovacích poplatkov.

Kapacita vo výške 68 MW určená pre Východoslovenskú distribučnú (VSD) je v súčasnosti naplnená. Vedúci úseku stratégie a rozvoja distribučnej sústavy Jozef Tomčík ale zdôraznil, že na území VSD ide vo všetkých prípadoch o reálne projekty. „Projekty, kde je podpísaná zmluva o pripojení a zaplatený pripojovací poplatok, resp. žiadosť je v procese,“ vysvetlil. 

Čerpanie inštalovaného výkonu, resp. zostatkový výkon môžu záujemcovia sledovať online na webe VSD. Aktuálny údaj 0 KW nie je podľa Tomčíka spôsobený nedostupnosťou fyzickej vrstvy v distribučnej sústave, ale vyčerpaním kapacity SEPS. Spoločnosť VSD nevylučuje ani možné uvoľnenie výkonu, napríklad v prípade, že by niektorý investor vypovedal zmluvu. 

Stagnácia výstavby nových zelených elektrární bola jednou z hlavných tém webináru RES SIMPLIFY realizovaného spoločnosťou eclareon, ktorý v SR koordinovala asociácia SAPI. Cieľom projektu je porovnať administratívne postupy pre developerov OZE v štátoch EÚ. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať