Prezidentka vymenovala do Regulačnej rady prvýkrát ženu

31. 1. 2020

Historicky prvou ženou v Regulačnej rade pôsobiacej pri ÚRSO sa stala Sylvia Beňová. Do funkcie ju vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si vyberala z dvojice kandidátov.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Regulačná rada pri ÚRSO bude opäť uznášaniaschopná. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala na jedno z uvoľnených miest v rade Sylviu Beňovú. Na novej pozícii bude pôsobiť od 1. februára 2020.

Hlava štátu si vyberala z dvoch kandidátov, ktorých vlani zvolili poslanci parlamentu. Prezidentka uprednostnila Beňovú pred Františkom Pechom zo spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava.

Regulačná rada je kontrolný a odvolací orgán ÚRSO. V plnej zostave ju tvorí šesť členov, ktorých polovicu vyberá parlament a polovicu vládny kabinet. Funkčné obdobie členov Regulačnej rady je šesť rokov. Do funkcie ich menuje hlava štátu, ktorá ich zároveň odvoláva.

Minulý rok fungovala Regulačná rada v značne oklieštenej zostave. Najprv v júni 2019 skončil mandát Radoslava Naništu, potom v septembri 2019 vypršalo funkčné obdobie Jánovi Horkovičovi. Po nečakanom úmrtí Jána Hijja koncom roka zostal orgán len s polovicou členov a v praxi nemohol prijímať rozhodnutia.

Sylvia Beňová pôsobila od januára 2017 na Ministerstve spravodlivosti SR. Najprv šéfovala sekcii ekonomiky a správy, od apríla 2018 je generálnou tajomníčkou služobného úradu. Člen Regulačnej rady musí podľa zákona spĺňať podmienku minimálne desaťročnej praxe v oblasti energetiky, z toho päť vo vedúcej pozícii. Beňová nadobudla odborné skúsenosti v Slovnafte, kde pôsobila vo viacerých funkciách, naposledy ako šéfka útvaru riadenia vonkajších a obchodných vzťahov. V rokoch 2001 až 2003 pracovala dokonca aj na ÚRSO ako zástupkyňa šéfa odboru ekonomických analýz. 

Sylviu Beňovú ako kandidátku na členku Regulačnej rady navrhol poslanec Tibor Bastrnák (Most-Híd). Aj Beňová sa v minulosti politicky angažovala. V parlamentných voľbách v roku 2012 bola na kandidátke strany Most-Híd na mieste číslo 137, v roku 2016 postúpila na straníckej kandidátke o 10 miest.

Mohlo by vás zaujímať