Prepojenie denných trhov na základe flow-based metódy má nový termín

22. 4. 2022

Projekt Core Flow Based Market Coupling by sa mal spustiť začiatkom júna 2022. Dvojmesačný odklad oproti pôvodnému zámeru kritizovala agentúra ACER.

Zdroj: Freepik

Proces spustenia projektu Core Flow Based Market Coupling sa blíži do finále. Cieľom je prepojenie denných trhov na základe výpočtu cezhraničných kapacít, ktoré sú založené na fyzikálnych tokoch elektriny. Novým termínom spustenia je 8. jún 2022. Podľa pôvodného harmonogramu malo dôjsť k spusteniu už tento týždeň, konkrétne v stredu 20. apríla 2022.

Projekt má ukázať benefity integrácie trhu s elektrinou v EÚ

Slovensko v tomto projekte zastupujú Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) a jej stopercentná dcéra OKTE, ktorej primárnou úlohou je organizácia krátkodobého trhu s elektrinou. Okrem SR sú súčasťou regiónu CORE aj Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Česko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Luxembursko, Holandsko, Poľsko, Rumunsko a Slovinsko.

Uplynulé dva týždne účastníci pracovali na krokoch, ktoré mali vyriešiť obavy z určitých aspektov kalkulácie dennej kapacity. „Všetky zúčastnené strany sú presvedčené, že uvedenie do prevádzky je pripravené, a to aj navzdory súčasnej situácii na trhu,“ uvádza sa v správe. 

K adekvátnemu vyriešeniu vznesených obáv boli identifikované nasledujúce kroky:

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať