Pred summitom EÚ sa črtá zhoda na niektorých opatreniach

23. 3. 2022

Donedávna odsudzovaný spoločný nákup zemného plynu by sa už onedlho mohol stať v EÚ realitou. Významne sa tiež zmiernil odpor voči regulácii maloobchodných cien. Komisia pripravila niekoľko návrhov, o ktorých budú diskutovať lídri štátov.

Zdroj: EC - Audiovisual Service

V nadväznosti na nedávne rokovania vo Versailles Európska komisia (EK) predstaví ďalšie opatrenia na posilnenie bezpečnosti dodávok energie a na elimináciu negatívnych dopadov vysokých cien energií, ktoré budú slúžiť ako vstup do diskusie najvyšších politických lídrov na európskom summite koncom tohto týždňa.

Európska exekutíva neplánuje predstaviť jedno riešenie pre všetkých, keďže energetické mixy krajín sa výrazne líšia, ale širší zoznam návrhov. Na následnom summite pritom možno očakávať zhodu na niektorých z nich – najmä ohľadom skladovania a bezpečnosti dodávok a opatreniach na úrovni maloobchodných cien.

Schvaľovať opatrenia bez znalostí fiškálnych následkov však vôbec nie je jednoduché.

Spoločný nákup plynu

Medzi krajinami panuje viac-menej zhoda na mechanizme spoločného nákupu zemného plynu tak, aby sa využila spoločná vyjednávacia sila Únie k dodávateľským štátom. Návrh EK by mal vychádzať zo skúsenosti s nákupom zdravotníckeho materiálu počas pandémie COVIDu. Pritom ešte v roku 2014, keď pri vytváraní energetickej únie o možnosti spoločných nákupov hovoril poľský premiér Donald Tusk alebo eurokomisár Maroš Šefčovič, Nemecko a ostatné západoeurópske krajiny takýto krok odmietali s tým, že je nekompatibilný s liberalizáciou trhu s plynom.

Súčasťou balíka návrhov EK tiež bude návrh na zabezpečenie dostatočných zásob plynu pred najbližšou zimou. Naplnenosť zásobníkov by mala byť povinne aspoň na 90 % a zaviesť sa majú preventívne bezpečnostné opatrenia zacielené na zahraničné, obzvlášť ruské subjekty.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať