Politici a plynári predebatovali možné scenáre vývoja dodávok plynu

16. 12. 2019

Slovenskí politici i plynári monitorujú situáciu okolo potenciálneho obmedzenia dodávok ruského plynu z Ukrajiny. Prípadné opatrenia sa budú realizovať v závislosti od vzniknutého scenára a počasia a v súlade so schváleným núdzovým plánom.
Zdroj: féra, a.s.

Na fotke zľava: Rastislav Ňukovič (eustream), Martin Hollý (SPP - distribúcia), Peter Žiga (MHSR), Ján Valko (SPP) a Martin Bartošovič (Nafta). 

Najvyšší vládni predstavitelia dnes spolu so zástupcami najvýznamnejších plynárenských firiem tradične rokovali o pripravenosti Slovenska na možné výpadky dodávok plynu počas zimy. Šéf rezortu hospodárstva Peter Žiga minulý týždeň pripustil, že by k mohlo dôjsť aj k plynovej kríze.

Tento rok je oproti predchádzajúcim špecifický tým, že vyprší desaťročná zmluva o dodávkach a tranzite plynu medzi Ukrajinou a Ruskom. Minister Žiga dnes zopakoval, že rokovania zatiaľ nedospeli k úspešnému záveru. So slovenskými plynármi si dnes prešli štyri scenáre vývoja, ktoré by mohli nastať od začiatku roka 2020, a to od plynulých dodávok bez obmedzení až po úplné zastavenie tranzitu a prepravy ruského plynu z východu i západu.

Zdroj: sféra, a.s.

Vedúci predstavitelia sa zhodli, že Slovensko je na situáciu pomerne dobre pripravené. Okrem investícií do cezhraničných prepojení a opatrení umožňujúcich reverzné toky z Česka, Rakúska i Maďarska, bola tiež pred zimnou sezónou navýšená kapacita našich podzemných zásobníkov. Tie sú k dnešnému dňu naplnené asi na 95 %. V prípade obmedzenia dodávok zemného plynu sú prvým krokom pre zmiernenie dopadov. V skúšobnej prevádzke je už aj piata kompresorová stanica v Lakšárskej Novej Vsi. Prepravná kapacita z Českej republiky sa vďaka nej zvýši na 55,12 miliárd metrov kubických plynu ročne.
Zdroj: sféra, a.s.

Zásadným faktorom bude v prípade akýchkoľvek obmedzení dodávok plynu počasie. Teplota a poveternostné podmienky totiž ovplyvnia aktuálnu spotrebu zo strany domácností aj priemyslu.

Šéf ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko cez víkend informoval, že sa s Gazpromom dohodli na predbežnom znení dohody, ktorá by mala údajne pokryť obdobie až troch rokov. Kyjev mal byť podľa nepotvrdených informácií ochotný ustúpiť od niektorých súdnych sporov. Moskvu zase mohol okrem rizika opätovne pošramotenej povesti ovplyvniť aj vývoj ohľadom amerických sankcií, ktoré sa v prípade schválenia negatívne dotknú aj firiem, ktoré sa podieľajú na projekte výstavby podmorského plynovodu Nord Stream 2. Minulý týždeň predmetný zákon schválila dolná komora parlamentu USA, teraz sú na rade americký senát a prezident. Žiadna oficiálna dohoda ale zatiaľ podpísaná nebola.

Mohlo by vás zaujímať