PMÚ ukončil prešetrovanie výroby elektriny z domáceho uhlia

27. 3. 2018

Zdroj: Freepik

Protimonopolný úrad (PMÚ) v uplynulých mesiacoch posudzoval podnet od spoločnosti Kúpele Bojnice z dôvodu možného zneužívania dominantného postavenia spoločnosťou Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). Predmetom podnetu bolo podozrenie na účtovanie neprimerane vysokej ceny za hnedé uhlie, ktoré od spoločnosti HBP nakupuje spoločnosť Slovenské elektrárne (SE) na účely výroby elektriny z tzv. domáceho uhlia v elektrárni Nováky.

Uhlie je na trhu nepredajné

PMÚ potvrdil, že hlbinné dobývanie uhlia je v porovnaní s povrchovou ťažbou niekoľkonásobne nákladnejšie, čoho výsledkom je vyššia cena takto ťaženého uhlia v HBP. Aj napriek vyšším nákladom vláda ešte v roku 2005 rozhodla o výrobe elektriny z domáceho uhlia vo všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ). V septembri 2015 bolo rozhodnuté, že výroba vo VHZ bude pokračovať do roku 2030.

„Cena elektriny vyrobenej z domáceho uhlia je teda za posledné roky viac ako dvojnásobná voči trhovej cene elektriny, ktorá je určená ako ročný priemer spotovej ceny elektriny na trhu a bez podpory, resp. dotačných mechanizmov by na trhu bola nepredajná,“ uviedol Protimonopolný úrad.

Spaľovanie dotujú odberatelia

Na doplatenie rozdielu medzi výnosmi, nákladmi a primeraným ziskom pre SE preto Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stanovuje spôsob výpočtu tzv. doplatku, ktorý je súčasťou tarify za prevádzkovanie systému (TPS) a platia ju všetci odberatelia elektriny. Každoročne sa od odberateľov vyzbiera suma takmer 100 miliónov eur.

Na tento účel ÚRSO kontroluje a schvaľuje jednotlivé faktory relevantné pre tento výpočet, okrem iného aj ekonomicky oprávnené variabilné náklady na výrobu elektriny z uhlia. 

„Počas prešetrovania úrad zistil, že cena za nákup hnedého uhlia je dohodnutá až potom, ako prebehne schvaľovací proces pred ÚRSO a teda vychádza až z predpokladu oprávnenosti nákladov, ktoré ÚRSO v rámci doplatku schválil,“ vysvetlil PMÚ.

Vyšetruje aj Brusel

Protimonopolný úrad zároveň pripomenul, že posudzovanie výroby elektriny z domáceho uhlia na Slovensku prebieha v súčasnosti aj zo strany Európskej komisie, a to z hľadiska zlučiteľnosti príslušného opatrenia pomoci s vnútorným trhom.

Podrobnejšie vyhodnotenie úrad zaslal dotknutým stranám a dospel k záveru, že nie je dostatok dôvodov na to, aby úrad ďalej pokračoval v prešetrovaní. Úrad preto prešetrovanie zastavil.

Na záver úrad uviedol, že vysoká cena hnedého uhlia ťaženého na Slovensku hlbinným spôsobom v porovnaní s cenami hnedého uhlia v iných krajinách, kde sa ťaží povrchovým spôsobom, je dôsledkom rozhodnutia vlády SR, ktorá prostredníctvom VHZ sleduje určité spoločenské ciele, ako napr. udržanie zamestnanosti a pod.

„Úrad nebude hodnotiť opodstatnenosť existencie hlbinnej ťažby hnedého uhlia v SR vzhľadom na to, že toto rozhodnutie je plne v kompetencii vlády SR,“ dodal PMÚ.

Mohlo by vás zaujímať