Plynovod Eastring získal podporu Rumunov

14. 2. 2018

Zdroj: Freepik

Rumunský prevádzkovateľ plynárenskej infraštruktúry spoločnosť Transgaz a slovenský partner Eustream podpísali memorandum o porozumení k plánovanému plynovodu Eastring.

Projekt z dielne slovenského operátora má prepojiť existujúcu infraštruktúru na východnom Balkáne s územím Slovenska, a tým vytvoriť nové prepojenie medzi likvidnými trhmi v západnej Európe a novo vznikajúcimi príležitosťami pre dodávky plynu v juhovýchodnej Európe. Cez Eastring by sa na naše územie mohol potenciálne dostať plyn z Azerbajdžanu, a to prostredníctvom plynovodu TANAP, ktorý sa buduje v Turecku, alebo nový ruský plyn, ktorý chce Gazprom posielať cez plynovod TurkStream a vyhnúť sa tak preprave cez územie Ukrajiny. 

Eastring je jedným z prioritných projektov spoločného záujmu a získal aj finančný príspevok 1 milión eur z Nástroja na prepájanie Európy (CEF Energy). Peniaze sú určené na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti, ktorú má na starosti maďarská konzultačná spoločnosť Euroil. Hotová má byť v júni tohto roka a na jej základe sa rozhodne o návrhu optimálnej trasy plynovodu.

Plynovod má začínať na hranici Turecka a Bulharska, ďalej prechádzať územím Bulharska, Rumunska a Maďarska a skončiť v kompresorovej stanici Veľké Kapušany na východe Slovenska. Dĺžka plynovodu, ktorý umožní obojsmerný tok plynu, sa odhaduje približne medzi 850 – 1030 kilometrov. V prvej fáze by mal mať ročnú kapacitu 40 miliárd m3.

Memorandum medzi Eustreamom a Transgazom podpísali najvyšší predstavitelia oboch firiem v piatok 9. februára 2018 a vyjadrili ním podporu spolupracovať pri hľadaní možností realizácie plynovodu Eastring na území oboch krajín. Obdobné memorandá k projektu Eastring boli už v minulých rokoch podpísané medzi Eustreamom a bulharským Bulgartransgazom, a tiež na politickej úrovni s predstaviteľmi bulharskej a maďarskej vlády.

Mohlo by vás zaujímať