Plyn: Vrátia sa vzťahy Ruska a Ukrajiny do normálu?

2. 3. 2018

Zdroj: Freepik

Ukrajina sa v rokoch 2016 – 2017 spoliehala výlučne na dodávky zemného plynu z Európy, pričom hlavnou zásobovacou trasou sa stal reverz zo Slovenska. Ukončenie arbitráží medzi ukrajinskou spoločnosťou Naftogaz a ruským Gazpromom môže značne zmeniť doterajší stav na trhu s plynom v strednej Európe.

Spleť sporov

Ešte koncom minulého roka Naftogaz ohlásil víťazstvo v sporoch ohľadom ceny za dodávku plynu ukrajinským odberateľom a zmluvnej klauzuly take-or-pay. Podľa nedávnych informácií z Kyjeva bolo firme priznané odškodné 4,63 miliardy dolárov za nesplnenie záväzkov zo strany Gazpromu.

Moskva však zdôrazňuje, že arbitrážny súd v Štokholme uznal viaceré ich požiadavky, na základe ktorých musí Kyjev Gazpromu zaplatiť nedoplatok 2,56 miliardy eur za dodávky ešte z rokov 2014 a 2015. Vzájomné pohľadávky, ktoré obe strany avizovali, sa pritom šplhali do desiatok miliárd dolárov.

Zdroj: Naftogaz

Zdroj: Naftogaz

Nová kapitola vzťahov?

V tomto roku má tiež Naftogaz začať od Gazpromu odoberať plyn. Objem dodávok bol na obdobie 2018 - 2019 stanovený na 5 miliárd m3 ročne, s minimálnym odberom 4 miliardy metrov kubických. Podľa pôvodnej bilaterálnej zmluvy bol pritom minimálny odber stanovený na viac než 41 mld. m3 ročne.

Upravený bol tiež cenový vzorec – cena plynu sa už neodvíja od ceny ropy na svetovom trhu, ale od burzovej ceny v Nemecku. Po odpočítaní nákladov na prepravu a tranzit by tak mal byť plyn priamo z Ruska vo výsledku lacnejší než ten, ktorý na Ukrajinu dodávajú európski obchodníci.

Obe strany mali tieto dojednania upraviť v dodatku k zmluve, k čomu ale zatiaľ nedošlo. Napriek tomu, že Naftogaz do Moskvy zaslal preddavok na dodávku plynu už od marca, Gazprom oznámil, že surovinu na Ukrajinu bez dodatku posielať nemieni. Naťahovanie medzi oboma stranami tak stále pokračuje. Po dlhoročných ťahaniciach asi skúsených odborníkov neprekvapí, že sa situácia opäť hrotí v čase silných mrazov na Ukrajine.

Vyhliadky obchodníkov sa zmenia

Obnovenie ruských dodávok plynu na Ukrajinu za výhodnejších podmienok ovplyvní obchodovanie štátneho Naftogazu aj menších odberateľov s európskymi dodávateľmi. Dovoz plynu z Európy dosiahol vlani úroveň 14,1 mld. m3, z toho takmer 10 mld. m3 pritieklo na Ukrajinu cez Slovensko.

Hlavnými partnermi Ukrajincov sú aktuálne francúzske, nemecké a švajčiarske firmy (Total, RWE, Axpo a Uniper), avšak surovinu im minulý rok dodávalo celkovo až 67 firiem. Dá sa očakávať, že ich počet sa vo svetle dodávok priamo od Gazpromu preriedi.

Rozdiel pre Naftogaz ale je, že na dodávky od Gazpromu nemôže použiť úver poskytnutý od Svetovej banky a EBRD a bude musieť siahnuť do vlastného rozpočtu.

Mohlo by vás zaujímať