Pandémia zrazila cenu elektriny na burze. Domácnosti môžu ušetriť

22. 6. 2020

Tohtoročný vývoj na pražskej burze ovplyvnený najmä koronakrízou naznačuje, že domácnosti a malé podniky by mohli v roku 2021 platiť za elektrinu menej.

Zdroj: EEX

Výpočet maximálnych cien za dodávku elektriny pre regulované skupiny odberateľov je v kompetencii ÚRSO. Úrad podľa platnej legislatívy zohľadňuje priemernú cenu elektriny na pražskej burze PXE za prvých šesť mesiacov predchádzajúceho roka. Za prvý polrok 2019 bol tento východiskový parameter na priemernej úrovni 51,85 eur za MWh, čo ovplyvnilo tohtoročné ceny. V druhom kvartáli 2020 došlo kvôli kríze a počasiu k poklesu na burze. Priemerná hodnota forwardového produktu CAL-21, ktorá je rozhodujúca z pohľadu nastavenia regulovaných cien pre domácnosti a malé podniky v roku 2021, poklesla na hodnotu 46 EUR za MWh.

Burzové dáta za jún nie sú definitívne, ale k výraznejším výkyvom by nemalo dôjsť.

Vývoj na burze v prvom polroku by sa mal pretaviť do koncových cien pre rok 2021, ak dodávateľ požiada o zmenu cien, ktoré má schválené až do konca regulačného obdobia, t. j. do konca budúceho roka.

Cena elektriny ako komodity, ktorá tvorí približne jednu tretinu z finálnych účtov domácností alebo malých podnikov, by sa na základe vstupných údajov mala znížiť o takmer 11,3 %. Koncová cena je zložená aj z distribučných a ďalších poplatkov, napríklad tarify za prevádzkovanie systému (TPS), z ktorej sa financujú obnoviteľné zdroje, kogenerácia elektriny a tepla alebo podpora ťažby a spaľovania domáceho uhlia v elektrárni Nováky. Zraniteľní odberatelia platia v integrovanej cene taktiež odvod do Národného jadrového fondu, DPH a podnikatelia musia rátať aj so spotrebnou daňou.

Za predpokladu, že nedôjde k zvýšeniu distribučných poplatkov alebo TPS, regulované segmenty zákazníkov by na budúci rok mali za dodávku elektriny ušetriť. „Ak v závere júna nedôjde k dramatickým zmenám na burze a nebude sa meniť ani regulačný vzorec, regulovaná cena elektriny ako komodity by v budúcom roku mohla klesnúť o približne 11 %. Po započítaní ostatných regulovaných poplatkov by to mohlo byť cca 5 %,“ prognózuje Martin Semrič, portfólio manažér spoločnosti MAGNA ENERGIA.

Hlavne výška TPS je však veľkou neznámou. Vzhľadom na očakávané negatívne ekonomické a sociálne dopady koronakrízy je zvýšenie koncových cien elektriny obzvlášť nežiaduce. U zúčtovateľa podpory OKTE, ktorý prostredníctvom TPS podporu vypláca, vznikol z dôvodu neuznaných nákladov a poklesu cien na spotovom trhu deficit v desiatkach miliónov eur. Vzniknuté náklady bude treba pokryť buď z poplatkov od odberateľov, z úveru firmy, alebo príspevkom zo štátneho rozpočtu. 

Mohlo by vás zaujímať