Osobitný odvod pre regulované odvetvia môže skončiť

2. 1. 2019

Ministerstvo financií prehodnotí uplatňovanie osobitného odvodu, ktorý platia veľké firmy z regulovaných odvetví vrátane energetiky. Firmy by sa mohli dočkať jeho zrušenia.

Zdroj: Freepik

Pred koncom minulého roka rezort financií potešil firmy z regulovaných odvetví, keď potvrdil zámer novelizovať zákon o osobitnom odvode z tohto podnikania. Podľa zverejnenej predbežnej informácie je cieľom „prehodnotiť pravidlá aplikácie a efektivitu“ tohto odvodu, ktorý bol zavedený v septembri 2012 ako reakcia na hospodársku krízu v snahe naštartovať ekonomiku.

Mimoriadny odvod sa týka firiem, ktorých zisk dosahuje najmenej 3 milióny eur a pôsobia v regulovaných odvetviach, najmä v energetike, oblasti verejných vodovodov a kanalizácie, v poisťovníctve, telekomunikáciách, farmácií či doprave. Pôvodne malo ísť o dočasné opatrenie s termínom platnosti do konca roka 2016, avšak jeho platnosť sa neskôr predĺžila a výška sadzby dokonca zdvojnásobila. S tým zasiahnuté firmy zásadne nesúhlasili a označovali to za neodôvodnenú diskrimináciu a nesystémovú daň.

Odvod sa významne dotkol predovšetkým prepravcu plynu spoločnosti Eustream. Za jeho neplatnosť a vrátenie uhradených platieb bojovali aj súdnou cestou. Po rozhodnutiach nižších súdov napokon Najvyšší súd SR v októbri 2015 žalobu zamietol.

Osobitný odvod, resp. jeho predĺženie a zvýšenie sa však nepozdávali ani Európskej komisii. V marci 2017 vo svojej správe o krajine uviedla: „Toto opatrenie by sa dalo vnímať aj ako súčasť snahy o zníženie neprimeraných príjmov vyplývajúcich z neefektívne regulovaných sieťových odvetví.“

Aktuálny štátny rozpočet s príjmami z tohto poplatku počíta. Príjmy štátu z osobitného odvodu od regulovaných firiem sa v rokoch 2019 a 2020 odhadli vo výške vyše 128 miliónov eur ročne.

Podľa predbežnej informácie ministerstva financií nie je zatiaľ isté, či dôjde k úprave alebo úplnému zrušeniu tohto špeciálneho odvodu. Verejnosť sa môže k návrhu rezortu financií vyjadriť do polovice januára.

Mohlo by vás zaujímať