Opozícia chce opäť obmedziť dotované spaľovanie biomasy

29. 5. 2018

Zdroj: Freepik

Skupina 20 poslancov predložila do parlamentu návrh novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorou chce obmedziť dotácie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach. Dotácie sa majú poskytovať len na drevo pochádzajúce z energetických porastov a odpadu z drevospracujúceho priemyslu.

V dokumente Energetická politika SR, ktorú vláda schválila v novembri 2014, sa uvádza, že spomedzi jednotlivých OZE má biomasa na Slovensku najväčší energetický potenciál, teoreticky až 120 petajoulov.

Dôvody na zmenu

Poslanci argumentujú neudržateľným odlesňovaním Slovenska. V snahe čerpať čo najviac dotácií sa podľa nich ničia zalesnené plochy, brehové porasty, aleje aj vetrolamy. Často ide o drevo s vysokou kvalitou, ktoré sa má primárne použiť na produkciu výrobkov s vyššou pridanou hodnotou najmä v drevospracujúcom priemysle, a o porasty s dôležitou ekologickou funkciou v krajine.

To je v rozpore s vyhláškou regulačného úradu, ktorá povoľuje len spaľovanie dreva kategórie VI. Porušovanie predpisov potvrdila v roku 2014 aj kontrola ÚRSO, po ktorej nasledovali pokuty až do výšky 15 tisíc eur. Sankcionované zariadenia pritom ročne dostávajú doplatky vo výške niekoľko miliónov eur.

„Tieto skúsenosti potvrdzujú, že nie je možné zabezpečiť efektívnu kontrolu kvality spaľovaného dreva a takisto predchádzajúce návrhy zamerané na dodržiavanie kvality spaľovaného dreva neriešili súčasnú situáciu, kedy kapacity existujúcich spaľovní (teplárne a elektrárne) výrazne prekračujú množstvo disponibilného dreva triedy VI. a odpadov z drevopracujúceho priemyslu,“ uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu novely.

Predkladatelia legislatívy upozornili aj na deformácie trhu s energiami a na zvyšovanie cien elektriny pre spotrebiteľov. Užšia definícia biomasy má podľa nich oporu aj v európskej legislatíve.

Déjà vu?

Návrhom by sa mal parlament zaoberať na júnovej schôdzi. Rovnaký návrh novely s identickým zdôvodnením bol v parlamente už v roku 2016. Nezískal však dostatočnú podporu a skončil už v prvom čítaní.

Aktuálne je pritom v procese medzirezortného pripomienkovania rozsiahla novela predmetného zákona o podpore OZE a vysoko účinnej kogenerácie elektriny a tepla, ktorú vypracovalo ministerstvo hospodárstva. 

Poslanec Karol Galek avizoval, že strana SaS ministerskú novelu v predloženom znení nepodporí.

Mohlo by vás zaujímať