Odstrániť nejasnosti v zákonoch či zlepšiť povedomie odberateľov. ÚRSO reaguje na Hirmanovu výzvu

27. 3. 2023

Predĺženie termínu na voľbu regulovanej alebo neregulovanej dodávky na ďalší kalendárny rok, vyjasnenie legislatívnych rozporov, ale aj úprava spôsobu výpočtu štátnych kompenzácií za energie. Regulačný úrad zareagoval na výzvu MH SR súborom odporúčaní, v rámci ktorých žiada aj posilnenie vlastných kompetencií.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nedávno otvorilo verejnú diskusiu k nastaveniu regulácie cien pre zraniteľných odberateľov v oblasti plynárenstva, elektroenergetiky a tepelnej energetiky na budúci rok, ako aj možných nástrojoch na ich kompenzáciu. „Viesť koncepčnú a serióznu diskusiu vo volebnom roku je sizyfovská úloha, ale pokúsime sa,“ povedal na margo plánovanej aktivity minister hospodárstva Karel Hirman na stretnutí s novinármi. 

Medzi prvými na výzvu zareagoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Jeho predseda Andrej Juris už na minulotýždňovom zasadnutí Komisie pre energetiku a obehové hospodárstvo na pôde Národnej rady SR popísal vývoj na veľkoobchodných trhoch s elektrinou a zemným plynom a predostrel sadu viacerých odporúčaní, ako by mohol štát v tejto situácii reagovať. ÚRSO následne svoj návrh opatrení zhmotnil do dokumentu.

Prinášame prehľad hlavných odporúčaní. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať