Odrazili sa už ceny elektriny od svojho dna?

6. 6. 2019

ÚRSO sa chváli výrazne nižším nárastom cien energií podľa európskej štatistiky. Jeho údaje pritom potvrdzujú značne vyšší medziročný rast cien elektriny na Slovensku, ktorý pretrváva aj v tomto roku. Vyhliadky na budúci rok navyše vôbec nie sú ružové.

Zdroj: Freepik

Nižší nárast cien elektriny a plynu v roku 2018 pre slovenské domácnosti oproti priemeru v celej EÚ vníma Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ako praktický výsledok svojej dôslednej regulačnej politiky. Pred dvoma týždňami tak reagoval na nedávne štatistiky Eurostatu.

Zatiaľ čo v druhej polovici roku 2018 priemerná cena elektriny pre domácnosti na Slovensku medziročne vzrástla o 1,4 %, v EÚ ako celku stúpla v priemere o 3,5 %. Najvýznamnejší rast spomedzi jednotlivých krajín pritom zaznamenali odberatelia na Cypre (+ 19,6 %) a v Španielsku ( + 13,8 %). Práve títo „skokani“ značne zahýbali štatistickým priemerom EÚ.

Zásadný nárast cien na Cypre, kde sa elektrina vyrába predovšetkým z ropy a zemného plynu, je možné pripísať najmä rastu cien fosílnych palív na medzinárodných trhoch, rastu cien emisných povoleniek, domácej zmene tarifnej regulácie s platnosťou od septembra 2017 či zvýšeniu poplatku, ktorým sa dotuje pomoc pre zraniteľných odberateľov. Európske štatistiky tiež ukázali, že v Lotyšsku, Poľsku, Nemecku či Litve sa medziročne zaznamenal pokles cien elektriny. Eurostat zároveň potvrdil, že po Malte zaznamenalo Slovensko druhý najnižší štatistický rast priemerných cien u domácností.
Zdroj: Eurostat

Porovnanie so susedmi

V rámci regiónu krajín strednej Európy je tiež relevantné porovnanie cien elektriny pre domácnosti s okolitými krajinami. V rámci štátov Vyšehradskej štvorky platili odberatelia za elektrinu dlhé roky jedny z najvyšších cien. V roku 2017 sa zaznamenal výraznejší pokles cien elektriny v prípade domácností. Firmy na Slovensku však naďalej platili najvyššie ceny elektriny spomedzi krajín V4.



Jednoznačné prisvojenie si pozitívne vyzerajúceho výsledku zo strany slovenského regulátora je vzhľadom na množstvo externých vplyvov naprieč krajinami EÚ nanajvýš odvážne. A to najmä vo svetle toho, že vlastné údaje ÚRSO hovoria o viac než dvojnásobne vyššom náraste cien oproti európskej štatistike. Koncová priemerná cena elektriny pre domácnosti sa v roku 2018 podľa dát regulačného úradu medziročne zvýšila o takmer 3,3 %.
Zdroj: údaje ÚRSO

Tohtoročná realita

Predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek pre rok 2019 potvrdil zvýšenie priemerných cien elektriny pre domácnosti o 5,66 % oproti minulému roku. Podľa výpočtov regulátora sa tým koncová priemerná cena elektriny v tomto roku vyšplhá na približne 128,7 €/MWh.

K uvádzaným zložkám však treba navyše pripočítať ešte odvod do Národného jadrového fondu, ktorý je aktuálne vo výške 3,27 €/MWh a odberatelia elektriny ním prispievajú na financovanie likvidácie a vyraďovania atómových blokov. Ďalšou zložkou finálnej ceny elektriny je, samozrejme, 20-percentná daň z pridanej hodnoty. Vo finále tak tohtoročná priemerná cena elektriny, ktorú platia slovenské domácnosti dosahuje výšku asi 158,4 €/MWh.

Perspektíva

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať