Odborníci: OZE sú pre sústavu prínosom, prekážkou je regulačná flexibilita

11. 3. 2019

Aký vplyv majú obnoviteľné zdroje na elektrizačnú sústavu? Spôsobia lokálne zdroje masové odpájanie? Sú fotovoltické systémy konkurencieschopné? O týchto témach sa hovorilo na seminári, ktorý na svojej pôde organizoval Ústav elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky FEI STU v Bratislave.

Zdroj: Freepik

Seminár otvoril svojím príspevkom expert na elektroenergetiku Andrej Hanzel. Obnoviteľné zdroje energie (OZE) považuje za prínos najmä z ekologického pohľadu: každá vyrobená megawatthodina znamená úsporu zhruba tony CO2. Tento dôvod je podľa neho sám o sebe dostačujúci, ale netreba zabúdať aj na ďalšie rozmery, ktoré prináša rozvoj decentralizovanej výroby. Spomenul chýbajúce regulačné vlastnosti, nárast jalovej (reaktívnej) elektriny, s ktorou musia bojovať distribučné spoločnosti a nižšiu kvalitu elektriny pre koncového zákazníka. Za problém považuje aj nesúlad medzi nasadzovaním OZE a posilňovaním distribučných sústav, čím investície do infraštruktúry strácajú návratnosť.

Slovenská legislatíva garantuje OZE prednostný prístup do sústavy. V prípade Nemecka je tento princíp zakotvený dokonca aj v ústave. Problém nastáva, keď elektrinu vyrobenú vo veterných farmách na severe krajiny nie je sústava schopná prenášať ďalej. Ako zásadná komplikácia sa tu javí schopnosť postaviť nové vnútorné linky, pretože tamojšia legislatíva favorizuje majiteľov pozemkov, cez ktoré by takéto prepojenia mali ísť. Získať ich súhlas, tak predstavuje komplikovaný proces. Vznikajú tak kruhové toky, ktoré tlačia elektrinu do okolitých krajín a zaťažujú ich prenosové sústavy. Problém sa dotýkal aj Slovenska, výstavba regulačných transformátorov na hraniciach medzi Nemeckom a Českom však pomohla aj našej sústave.

Regulácia sústavy ako priorita

Na podujatí sa zúčastnil aj František Pecho zo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), ktorý je zodpovedný za riadenie dispečingu. Tradičná energetika podľa neho vo všeobecnosti OZE neodmieta, je však potrebné pre nich vytvárať priestor priebežne, nie skokovo, ako tomu bolo aj na Slovensku.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať