Nová vyhláška ÚRSO: Aké zmeny čakajú elektroenergetiku na jeseň ?

2. 9. 2021

Nižšie platby za prístup do distribučnej sústavy pre výrobcov elektriny, zmena výpočtu povolených výnosov za prístup do prenosovej sústavy a prenos elektriny, ale aj nové sadzby pre odberné miesta s nabíjačkou pre elektromobily alebo IMS. Regulátor pripravuje novelu vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenenergetike.

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) plánuje opäť novelizovať vyhlášku č. 18/2017 Z.z. o cenovej regulácii v elektroenergetike, ktorá prinesie viacero zmien. V hľadáčiku ÚRSO je úprava súčasného spôsobu platby za prístup do distribučnej sústavy znížením zo súčasných 30 % na 10 % hodnoty maximálnej rezervovanej kapacity. Opodstatnenosť tzv. G-komponentu a jeho doterajšia výška je dlhodobým predmetom kritiky výrobcov elektriny. Stanovenie jednotného spôsobu výpočtu by malo viesť k znižovaniu investičných, ako aj prevádzkových nákladov u vlastníkov elektrární. Ušetrené finančné prostriedky môžu v prípade prolongácie využiť producenti zelenej elektriny na pokrytie prevádzkových potrieb svojich zariadení.

Zmena sa v praxi dotkne 780 výrobcov elektriny

Účinnosť vyhlášky ÚRSO, ktorá by po skončení predbežného pripomienkového konania (PPK) mala byť predložená do medzirezortného pripomienkového konania (MPK), sa navrhuje od 1. novembra 2021. Zmeny ukotvené vo vyhláške sa prejavia v cenách elektriny v roku 2022. Ako chce vyhláška zmeniť spôsob spoplatnenia výrobcov elektriny? Úrad navrhuje prechod z platieb za prístup na platby tarify za straty pri distribúcii za dodanú elektrinu do distribučnej sústavy (alebo MDS) podľa cenového rozhodnutia ÚRSO.



Pri odbere elektriny z distribučnej sústavy sa výrobcom s výnimkou prečerpávacích vodných elektrární má podľa návrhu účtovať mesačná platba za jedno odovzdávacie miesto podľa pripojenia do napäťovej úrovne. V prípade VVN vo výške 100 eur mesačne, VN 10 eur mesačne a NN vo výške 1 euro na jedno odovzdávacie miesto každý mesiac.

Výnimka bude platiť pre výrobcu elektriny, ktorého zariadenie slúži iba na poskytovanie podporných služieb pre spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava alebo výlučne na dodávku regulačnej elektriny. Výnimka sa vzťahuje aj na prevádzkovateľa hydroelektrárne s celkovým inštalovaným výkonom maximálne do 5 MW.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať