Názor: V návrhu Plánu obnovy sa na energetiku vyčlenilo len 100 miliónov eur. Je to smutne málo

23. 12. 2020

Je to oficiálne. Energetika nie je zásadnou vládnou prioritou na ďalšie roky. Teda aspoň pokiaľ ide o financovanie aktivít v energetike z Plánu obnovy. Z celkového rozpočtu 5,85 mld. eur má na obnovu energetických sietí a nové kapacity obnoviteľných zdrojov energie iba 100 miliónov eur. To je škaredo málo, ak zvážime potenciál energetiky v rámci boja proti klimatickej zmene, ale aj technologické zmeny, ktorým je sektor vystavený, píše expert Kristián Takáč. 

Zdroj: Freepik

Zároveň ako potrebujeme zvyšovať energetickú efektívnosť a podiel OZE, potrebujeme totiž modernizovať siete a budovať novú infraštruktúru pre elektromobily a skladovanie elektriny. Musíme umožniť vznik nových trhových segmentov a implementovať novú európsku energetickú legislatívu. Máme obrovské nevyužité možnosti v oblasti teplárenstva a distribúcie tepla. Ak chce EÚ dosiahnuť energetické a klimatické ciele stanovené na rok 2030, podľa Európskej komisie je potrebné v období 2021 - 2029 každoročne preinvestovať dodatočných 177 mld. eur...

Netvrdím, že jedine energetika môže prispieť k splneniu stanovených cieľov a že zelená obnova budov alebo modernizácia železníc, teda priority, ktoré boli v rámci kapitoly Zelená ekonomika spolu s energetikou podporené výrazne štedrejšou sumou, sú nepodstatné. Úroveň rozvoja energetického sektora však ide ruka v ruke s rozvojom a modernizáciou spoločnosti ako takej a energetika by preto mala byť minimálne tak dôležitou prioritou akou je digitalizácia (mimochodom, na "toxickú" prioritu eGovernment v ktorej sa už utopili asi miliardy ide takmer päť krát toľko peňazí). Nie nadarmo Európska komisia stanovila, že na kapitolu "Zelená ekonomika" do ktorej oblasť energetiky spadá, má byť vyčlenených až 37 % z celkového objemu Plánu obnovy.

Áno, iste, Plán obnovy nie je všeliekom a existujú aj iné možnosti financovania (štátny rozpočet, klasické eurofondy, ESFI atď.). Avšak tieto štandardné inštrumenty by mali riešiť problémy, ktoré sa dlhodobo odsúvali do úzadia (zdravotníctvo, školstvo, modernizácia štátnej správy...). Zmyslom Plánu obnovy je pomôcť zmierniť negatívne ekonomické dôsledky pandémie. A sektor energetiky, rovnako ako takmer všetky sektory v ekonomike, v dôsledku pandémie utrpel (pokles spotreby, pokles cien...).

Škoda tejto premárnenej príležitosti. Bude určite zaujímavé sledovať, ako sa k energetike vo svojich návrhoch postavili iné členské krajiny a čo na ten slovenský povie Európska komisia... 

Autor: Kristián Takáč, nezávislý expert

Mohlo by vás zaujímať