Nárast cien tepla v bytovkách s vlastnými kotolňami má pomôcť zmierniť SPP. Za akých podmienok?

15. 2. 2022

Rezort hospodárstva našiel riešenie pre domácnosti v bytovkách, ktoré sú zasiahnuté drastickým zvýšením cien za teplo v tomto roku. Bytové domy, ktoré nakupujú plyn drahšie o polovicu (a viac) ako je aktuálna regulovaná cena, je od marca ochotný prebrať štátny SPP s výhodnejšou ponukou.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Bytové domy s vlastnou kotolňou, ktorých odber plynu je vyše 100 megawatthodín ročne (MWh), dostanú možnosť nakupovať plyn od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). O riešení, ktoré má pomôcť zmierniť nárast burzových cien komodity s dopadom na koncovú cenu tepla, včera na tlačovej konferencii informoval minister hospodárstva Richard Sulík a štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Karol Galek. 

Pri výrobe tepla na Slovensku dlhodobo dominuje plyn. Pre neregulovaný segment, do ktorého patria bytové domy s vlastnou kotolňou, je rozhodujúca cena na lipskej burze EEX najmä na jeseň, kedy je dopyt po palivách najväčší a dochádza k zmluvným rokovaniam.

Na Slovensku je podľa údajov agentúry SIEA viac než 2200 kotolní s odberom vyše 100 MWh ročne, z ktorých dodáva teplo bytovým jednotkám asi 1100. Vlaňajší turbulentný vývoj na trhu s energiami spôsobil, že mnohé správcovské spoločnosti si nedokázali v predstihu vyrokovať výhodne zmluvy alebo čakali s uzatvorením zmluvy o dodávke plynu do poslednej chvíle. Na ich váhanie alebo nesprávne zvolenú obchodnú stratégiu doplatili odberatelia žijúci v bytoch, ktorým zdražela koncová cena tepla. V mnohých prípadoch dramatickým spôsobom o 200 % až 300 % v porovnaní s tým, čo platili doteraz. 

Štátny obchodník SPP sa po intervencii MH SR ponúkol, že od 1. marca 2022 „zastropuje“ pre dotknuté bytovky ceny plynu. Najvýhodnejšie podmienky na úrovni 69,236 EUR/MWh dostanú subjekty pri viazanosti na tri roky. Pri dvojročnej viazanosti sľubuje SPP dodávku na úrovni 79,236 EUR/MWh. Kto si zvolí zmluvu na jeden rok, zaplatí 89,236 EUR/MWh. „Čiže toto bude pre nich koncová cena vrátane distribučných poplatkov a DPH,“ podotkol Sulík.

Ponuka spoločnosti SPP je viazaná na niekoľko podmienok

Bytové domy, ktoré majú záujem, musia vyplniť dotazník na oficiálnej stránke MH SR do konca tohto týždňa (18. februára 2022), v rámci ktorého uvedú požadované údaje o počte bytových jednotiek, predpokladaného množstva odobraného plynu a ďalšie parametre. 

Koľko subjektov napokon prejde k SPP sa podľa predstaviteľov MH SR v tejto chvíli nedá odhadnúť. Ako ďalej povedal štátny tajomník Karol Galek, niektoré spoločenstvá vlastníkov bytov môžu mať z minulosti uzatvorené výhodnejšie zmluvy, a preto ponuku nevyužijú. 

V tejto chvíli sa podľa ministra Richarda Sulíka nedajú odhadnúť ani náklady, ktoré vzniknú prevzatím nových odberateľov štátnemu SPP. „Budeme to vedieť vyčísliť o týždeň,“ doplnil s tým, že náklady prevezme SPP a nebudú záťažou pre štátny rozpočet. 

Štát získa vyplnením formulára predovšetkým detailný prehľad o viazanosti zmlúv medzi obchodníkmi a kotolňami. Podľa ministra Sulíka existujú v zásade 3 možné scenáre, ktoré môžu nastať. Buď bytovým domom ponúkne ich doterajší dodávateľ rovnaké podmienky ako SPP alebo ich dobrovoľne uvoľní zo zmluvy. O tretej možnosti hovoril Sulík iba vágne, ale vypovedaním zmluvy so súčasným dodávateľom hrozia aj možné právne následky. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať