Minister Žiga: Pri OZE je situácia neudržateľná

25. 4. 2018

Zdroj: Freepik

Minister hospodárstva peter Žiga na sneme RÚZ uviedol, že novela zákona o obnoviteľných zdrojoch by sa mala „do pár týždňov“ dostať do legislatívneho procesu. Na podujatí, na ktorom sa zúčastnili aj predseda vlády, ministri práce a životného prostredia, predstavil obrysy plánu nového systému podpory a tiež zmeny pri financovaní, ktoré idú v prospech veľkých energeticky náročných podnikov.

„Keďže sme mali posledný mesiac trochu turbulentnejšie obdobie, museli sme sa venovať skôr politickým veciam ako odborným. Trošku sa to oneskorilo. Ale vôbec nemám pocit, že by sme nestíhali termíny,“ povedal Žiga v utorok 24. apríla v reakcii na otázku z publika. „Pri OZE to vnímame tak, že situácia je neudržateľná. Máme tu asi 5 rokov stop stav a nebudujeme nové OZE, pretože na to nie je pripravený jednak prevádzkovateľ prenosovej siete, jednak na to ani nemáme peniaze,“ vysvetlil.

Národný výkupca a aukcie

Nové zdroje nad 500 kW by už nemali dostávať doplatok, ale súťažiť o príplatok v aukciách. „Ten kto sa zúčastní súťaže a dá najlepšiu cenu pre štát, ten dostane osvedčenie,“ podotkol. Podporu by mal vyplácať „národný výkupca“, a to organizátor krátkodobého trhu s elektrinou (OKTE), avšak aj tu zostáva dotiahnuť niekoľko detailov.

Súčasťou návrhu ministerstva by mali byť aj úľavy z platieb tarify za prevádzkovanie systému (TPS), resp. kompenzácia časti nákladov zo štátneho rozpočtu pre asi 200 podnikov, čo však ešte musí potvrdiť rezort financií.

Ministerstvo hospodárstva chce presadiť aj tzv. lokálny zdroj. Žiga vysvetlil, že firmy, ktoré si vo svojich prevádzkach či halách budú chcieť zriadiť fotovoltické panely alebo veterné turbíny a vyrábať si vlastnú elektrinu, to budú mať povolené a navyše nebudú musieť platiť ani niektoré poplatky.

Zatočí vláda s nadmernou reguláciou?

„Predseda vlády Peter Pellegrini pred delegátmi snemu RÚZ, prítomnými hosťami a médiami zdôraznil preregulovanosť podnikateľského prostredia na Slovensku. regulujeme aj viac ako Brusel, hoci sa naň radi vyhovárame. Potrebujeme efektívnu reguláciu a zbaviť sa balastu,“ uviedol premiér.

Členov vlády už požiadal o to, aby zanalyzovali rozsah nadbytočnej regulácie, ktorá ide nad rámec toho, čo vyžaduje európska legislatíva.

Zavedenie systematického legislatívneho procesu a zníženia byrokracie, rovnako ako reforma regulačného rámca v energetike a zabezpečenie konkurenčných cien energií, patria k hlavným prioritným oblastiam, ktoré si Republiková únia zamestnávateľov stanovila vo svojej stratégii na obdobie 2018 – 2020. Spoločnosť sféra, a.s. je členom RÚZ.

Mohlo by vás zaujímať