MH SR ruší pilotnú aukciu na príplatok pre výrobcov elektriny z OZE

31. 3. 2020

Prvá aukcia na výrobu zelenej energie na Slovensku sa zatiaľ nekoná. Rezort hospodárstva sa chystá vyhlásenú výzvu zrušiť. Maďarsko aj Estónsko v týchto dňoch ohlásili výsledky svojich prvých výberových konaní. V ďalších krajinách naopak termíny ďalších tendrov a lehoty odsúvajú kvôli problémom v dodávateľských reťazcoch.

Zdroj: Freepik

Začiatkom februára ministerstvo hospodárstva ešte pod vedením Petra Žigu vyhlásilo pilotnú aukciu na elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku. Sľubovalo si od nej celkovo 30 MW nového inštalovaného výkonu zo slnka, vetra, biomasy, bioplynu, vody a pod. Projekty sa mali sprevádzkovať v priebehu približne dvoch až štyroch rokov v závislosti od druhu zariadenia, pričom podpora príplatkom sa mala vyplácať počas 15 rokov prevádzky.

V súlade s podmienkami vyhlásenej výzvy (bod VIII.) môže ministerstvo zrušiť výberové konanie, ak sa podstatne zmenia okolnosti, za ktorých sa výberové konanie vyhlásilo. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu na Slovensku v súvislosti so šírením koronavírusu COVID-19 sa tak podľa našich informácií aj stane.

Ministerstvo zatiaľ na naše otázky zaslané minulý týždeň oficiálne nereagovalo.

Zmena okolností

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať