Maratón transpozície zimného balíka štartuje energetická efektívnosť

7. 8. 2020

Do medzirezortného pripomienkovania sa dostal návrh novely zákona o energetickej efektívnosti. Ide o prvú chystanú zmenu legislatívy, ktorú si vyžiadala transpozícia zimného energetického balíčka Európskej únie. 

Zdroj: Freepik

Ministerstvo hospodárstva (MH SR) po nedávnom ukončení predbežnej fázy predložilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) novelu zákona o energetickej efektívnosti (321/2014). Započal sa tým náročný maratón preberania predpisov zo zimného energetického balíka EÚ, ktorý tvorí súbor celkovo 8 európskych nariadení a smerníc. Prvý predpis, ktorý sa má pretaviť do národnej legislatívy, bude smernica o energetickej efektívnosti.

V zmysle zimného energetického balíčka sa definoval nový cieľ - do roku 2030 dosiahnuť v rámci EÚ úroveň energetickej efektívnosti v rozsahu 32,5 %. Smernica reflektuje opatrenia, ktoré vytvárajú podmienky na naplnenie týchto vízií. V štátoch EÚ sa upravuje cieľ kumulatívnych úspor energie u konečného spotrebiteľa v rokoch 2021 až 2030, ktoré majú byť rovnocenné novým ročným úsporám na úrovni minimálne 0,8 % konečnej energetickej spotreby. V zmysle požiadaviek transpozície prinesie novelizácia zákona úpravu pravidiel pre faktor primárnej energie pre elektrinu, ktoré vyjadruje účinnosť premeny energie. 

Verejnosť môže pripomienkovať novelu do 10. augusta. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2021. Stanovený termín pre transpozíciu smernice o energetickej efektívnosti pritom uplynul 25. júna 2020. Všetko nasvedčuje tomu, že do parlamentu sa dostane na jeseň. MH SR by mal pokračovať v preberaní ďalších predpisov v druhom kvartáli roku 2021.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať