Liberáli volajú po transparentnosti v cenovom konaní

18. 3. 2019

Ak regulovaný subjekt nezverejní cenový návrh na svojom webe, ÚRSO nebude môcť začať cenové konanie. Takúto zmenu Obchodného zákonníka navrhujú liberáli z SaS s cieľom sprehľadniť verejnú kontrolu energetických monopolov a zlepšiť dôveru ľudí vo férovosť regulácie.

Zdroj: Archív MJ

Povinné zverejňovanie cenových (a iných návrhov) pre subjekty s monopolným postavením v oblasti energetiky, teplárenstva a vodného hospodárstva. S takýmto návrhom opätovne prichádza opozičná strana SaS, ktorá chce tentokrát novelizovať znenie Obchodného zákonníka. Nová legislatívna úprava by podľa Karola Galeka, ktorý návrh predložil, zlepšila verejnú kontrolu hospodárenia a cenotvorby prirodzených monopolov pôsobiacich v energetike.

Verejnosť dnes podľa neho nemá dôveru k férovosti cenovej regulácii vykonávanej Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ako dôvod uvádza, že tento proces je dôverný, pričom regulátor odmieta sprístupniť aj čiastkové informácie týkajúce sa cenotvorby monopolných činností, ktoré zdôvodňuje obchodným tajomstvom. No vzhľadom k tomu, že sa jedná o monopoly, ktoré nie sú vystavené konkurencii na trhu, zneužitie informácií podľa predkladateľa nehrozí. „Táto argumentácia tak slúži výlučne len ako nástroj obmedzovania prístupu verejnosti k informáciám o hospodárení prirodzených monopolov,“ vysvetľuje poslanec Karol Galek.

Transparentnosť  

Pôsobenie prirodzených monopolov má podľa neho povahu činností vo verejnom záujme. „Verejná kontrola cenotvorby môže viesť k účinnej prevencii pred vznikom cenových kríz podobných kríze na začiatku roka 2017, ktorá bola dôsledkom nezvládnutia úloh predchádzajúceho vedenia úradu.“

Energetické monopoly by mali v praxi povinnosť zverejňovať na svojom webe cenové alebo akékoľvek iné návrhy vo vzťahu k ÚRSO a Regulačnej rade. V prípade, že subjekt nemá zriadený web, cenový návrh by sa zverejnil na základe jeho žiadosti na stránke ÚRSO. Súčasťou návrhu má byť všetko, čo ukladá zákon, vrátane výpočtov, kalkulácií alebo príloh. Platila by tak zásada, že obsah týchto podaní už nebude považovaný za obchodné tajomstvo.

Nejde o prvý pokus liberálov odkryť cenového konania. V minulosti chceli novelizovať zákon o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý by zaväzoval ÚRSO povinne zverejňovať na svojom webe cenové rozhodnutia pre monopoly podnikajúce v energetike. Návrh ale nezískal podporu zákonodarcov.

Retroaktivita

Zverejnenie cenového návrhu by malo byť podmienkou začatia cenového konania u regulovaných subjektov. Povinnú publikáciu na webovej stránke poslanec SaS požaduje aj v prípade odvolania sa v rámci cenového konania. Ak by nebol návrh dostupný v kompletnom znení vopred, ÚRSO by bol povinný cenové konanie zastaviť.

Povinnosť zverejňovať cenové návrhy sa má vzťahovať aj na také konania, ktoré sa začali pred dňom účinnosti zákona a súčasne neboli k tomuto dňu právoplatne skončené. Ak by predložená novela získala podporu parlamentu, regulované subjekty by mali zverejniť cenové návrhy najneskôr do 15. júla 2019.

 

Mohlo by vás zaujímať