Lacná elektrina pre domácnosti? Na schválenie čaká poistka vo forme VHZ

23. 8. 2022

Ak by nedošlo k finalizácii zmluvy medzi štátom, Slovenskými elektrárňami a SPP, ktorej podmienky posudzuje Brusel, rezort hospodárstva navrhol vláde schváliť poistku vo forme VHZ. Na základe neho by prevádzkovatelia vybraných vodných a jadrových zdrojov museli zabezpečiť elektrinu pre domácnosti za výhodnú cenu. Rokovanie vlády o tomto bode, ale tiež VHZ pri plyne, bolo napokon prerušené.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Európska komisia (EK) momentálne posudzuje podmienky návrhu zmluvy medzi štátom, Slovenskými elektrárňami a Slovenským plynárenským priemyslom, ktorou sa má pretaviť do praxe memorandum o dodávke výhodnej elektriny pre domácnosti v rokoch 2023 a 2024.

Štát chce byť pripravený aj pre prípad, že by sa podpis implementačnej zmluvy nestihol zrealizovať do konca roka. Ministerstvo hospodárstva (MH) preto na dnešné rokovanie vlády predložilo návrh, na základe ktorého sa má v Bohuniciach aj v Mochovciach, ale aj vo vybraných vodných zdrojoch, vo všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) vyrobiť elektrina v objeme ročnej spotreby domácností a následne výhodne dodať tejto skupine odberateľov. Rokovanie o návrhu VHZ však bolo napokon preložené. Minister hospodárstva Richard Sulík chce do vládnych materiálov doplniť aj riešenia určené pre priemyselné podniky. 

Čítajte ďalej:

    • Od memoranda k VHZ. Akú poistku navrhuje ministerstvo
    • Prečo vládny kabinet odložil rozhodnutie o VHZ o týždeň
    • Zoznam kvalifikovaných jadrových a vodných elektrární
    • Akým spôsobom by mala firma SPP prerozdeľovať elektrinu

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať