Kotly na biomasu nie sú pre domácnosti ťahákom

10. 4. 2019

Vo štvrtom kole Zelenej domácnostiam II vydala SIEA 314 poukážok na inštaláciu kotlov na biomasu. Výzva bola ukončená, hoci z vyčleneného objemu finančných prostriedkov sa vyčerpala iba polovica.

Zdroj: Freepik

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vyhodnotila 4. kolo projektu Zelená domácnostiam II, ktoré sa otvorilo 9. apríla 2019. Vydaných bolo iba 314 poukážok na inštaláciu kotlov na biomasu v celkovej hodnote 465.460 eur. Záujem žiadateľov z mimobratislavských regiónov tak v tomto kole nepresiahol vyčlenenú sumu vo výške 800.000 eur. Kolo bolo uzavreté po 24 hodinách od otvorenia.

Šéfka štátnej agentúry napriek tomu vyslovila s výsledkom kola spokojnosť. „Dôležité je, že všetky domácnosti, ktoré kompletne vyplnili žiadosť, získali poukážku na kotly na biomasu a nahradia neekologické kotly na uhlie,“ povedala generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická. Pre zvyšné prostriedky podľa nej nájdu využitie: SIEA ich presunie tak, aby mohli byť alokované ešte tento rok.

Takýto výsledok hrá do karát hlavne plynárom. Ministerstvo životného prostredia SR navyše pripravuje samostatné príspevky na plynové kotly, ktorými chce motivovať obyvateľov k výmene starých kotlov spaľujúcich tuhé palivá. Envirorezort z tohto dôvodu musel pristúpiť k úprave Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý je momentálne v procese medzirezortného pripomienkového konania. 

V harmonograme projektu Zelená domácnostiam II sú ešte dve kolá venované kotlom na biomasu. Na budúci týždeň (16. apríla 2019) budú môcť získať domácnosti dotácie na kúpu slnečných kolektorov, týždeň potom (30. apríla 2019) je v pláne kolo zamerané na fotovoltické panely. Celý harmonogram tu.

Do platnosti vstúpila zmena podmienok

Tento týždeň zároveň SIEA informovala o úprave všeobecných podmienok podpory. Zmena sa týka bytových domov, ktoré chcú využiť poukážky na solárne kolektory a kotly na biomasu. Pribudne im nová povinnosť. „Bytové domy napojené na systémy CZT by mali vopred rokovať s dodávateľom tepla a overiť si, či nie je systém účinný. Bytové domy napojené na systémy, ktoré nie sú účinné, môžu poukážky využiť, ak prevádzkovateľ CZT potvrdí, že inštaláciou nepríde k výraznému zhoršeniu parametrov CZT,“ zdôraznil manažér komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič. Potvrdenie od dodávateľa musí byť podľa aktualizovaných podmienok prílohou energetického auditu. Podrobnosti nájdete na oficiálnom webe.

Mohlo by vás zaujímať