Koronakríza zatiaľ spotrebou plynu na Slovensku nezamávala

28. 4. 2020

V Európe je prebytok plynu a ceny na burzách padajú. Na Slovensku sa podľa spoločnosti SPP - distribúcia prepad spotreby zatiaľ výraznejšie neprejavil.
Zdroj: Freepik

Pandémia COVID-19 zasiahla radikálnym spôsobom aj trh s energiami. Cena americkej ropy prvýkrát v histórii dosiahla záporné hodnoty a drží sa na nízkych úrovniach. Popri burzových cenách elektriny sa smerom nadol hýbu takisto ceny zemného plynu. Kvôli opatreniam európskych štátov, ktoré majú zabraňovať ďalšiemu šíreniu koronavírusu, charakterizuje súčasný trh s plynom stagnujúci dopyt a rastúca ponuka. Okrem hibernujúceho priemyslu tlmí dopyt po plyne aj faktor počasia. Miernejšie a kratšie zimné mesiace sú realitou posledných rokov.

Krátkodobý rast spotreby plynu v druhej polovici marca spôsobilo chladnejšie počasie, ale aprílové oteplenie prinieslo ďalší pokles dopytu, ktorý sa dostal až pod úroveň päťročného priemeru v troch najväčších trhoch v Európe: Taliansku, Veľkej Británii a Nemecku. Ukázala to analýza poradenskej firmy Wood Mackenzie. Segmentu domácností sa dotkol pokles menej ako priemyselných odberateľov, pretože zamestnanci začali pracovať z domu. Postupné otepľovanie a koniec vykurovacej sezóny tlak na pokles dopyt ešte zvýraznia.

Trojica spomenutých krajín spolu s Francúzskom, Španielskom, Holandskom a Belgickom predstavuje 70 % dopytu po zemnom plyne v Európe. Ak by súčasné opatrenia pretrvávali tri mesiace, spoločnosť Wood Mackenzie predpovedá, že zhruba 16,9 mld. kubíkov plynu bude stratených na týchto siedmich trhoch. Vtláčanie plynu do európskych podzemných zásobníkov dokáže čiastočne vyvažovať klesajúci dopyt, avšak skladovacie kapacity na území krajín EÚ sú v tomto ročnom období rekordne naplnené. Ako sme už informovali, koncom marca bolo v zásobníkoch EÚ 57 mld. kubíkov plynu, čo je v porovnaní s priemerom za posledných 5 rokov o takmer 80 % viac. Zásobníky na Slovensku boli podľa platformy GIE naplnené na 75 %.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať