Koľko OZE máme v elektrine? ÚRSO aj OKTE zverejnili vlaňajšie podiely

11. 7. 2022

Koľko elektriny z OZE sa na Slovensku vyrobí, resp. spotrebuje? Závisí od toho, ktorý údaj a zdroj sa použije. Legislatívne východiská aj metodiky sú totiž odlišné.

Zdroj: Freepik

Zvyšovanie podielu OZE v energetickom mixe s čoraz väčším dôrazom na dosiahnutie nízkouhlíkovej ekonomiky naberá na význame. Vzhľadom na medzinárodné porovnávanie a európske záväzky je pravdepodobne najzásadnejšie vyhodnotenie zo strany štatistického úradu, resp. Eurostatu. To však prichádza štandardne až v priebehu decembra, pričom sa týka údajov za rok t-1. Medzitým sú však na Slovensku k dispozícii údaje z ďalších dvoch zdrojov, minimálne čo sa týka sektora elektriny.

Operátor trhu s elektrinou zverejňuje národný energetický mix za predošlý rok podľa zákona o energetike (251/2012). Energetický regulátor zase zverejňuje vyhodnotenie podielu výroby elektriny z OZE podľa zákona o podpore (309/2009). Výsledkom sú mierne odlišné čísla, avšak platí, že najviac elektriny na Slovensku pochádza z vody, ktorá je nasledovaná solárnou fotovoltikou.

Spoločnosť OKTE v polovici júna zverejnila tzv. zvyškový energetický mix, celkový energetický mix dodávateľov a energetický mix výroby v súlade s metodikou Asociácie vydavateľských orgánov (AIB), ktorá združuje národné inštitúcie vydávajúce záruky pôvodu energie.

Podľa OKTE mali v roku 2021 obnoviteľné zdroje energie na energetickom mixe výroby podiel 22,24 %. V rámci celkového mixu dodávateľov elektriny na Slovensku však OZE vykazujú podiel až 29,6 %. Viacero dodávateľov totiž nakupuje záruky pôvodu od zelených výrobcov, čím podiel OZE na dodávke zvyšujú. Porovnanie podielov s ostatných krajinami prináša nasledovný graf. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať