Koalícia a opozícia spojili sily. Chcú zabrániť spaľovaniu kvalitného dreva

26. 6. 2018

Zdroj: Freepik

Dvadsiatke opozičných poslancov sa podarilo získať širšiu podporu pre svoj návrh novely zákona o obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorou sa majú obmedziť dotácie na spaľovanie dreva v zariadeniach na biomasu. 

V novele žiadajú spresniť definíciu biomasy ako obnoviteľného zdroja s nárokom na dotáciu tak, aby predstavovala len drevo pochádzajúce z energetických porastov a z odpadu z drevospracujúceho priemyslu.

Vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví síce oficiálne povoľuje len spaľovanie dreva kategórie VI, avšak v praxi v energetických zariadeniach často končí aj kvalitnejšia surovina a drevo pochádzajúce z porastov s dôležitou ekologickou funkciou v krajine.

Na elektrinu vyrobenú z biomasy si pritom firmy uplatňujú doplatok, ktorý sa odberateľom premieta do koncovej ceny elektriny. Podľa údajov ÚRSO bol napríklad v roku 2016 firme Bioenergy Topoľčany vyplatený doplatok takmer 6,6 milióna eur a jej sesterskej spoločnosti Bioenergy Bardejov doplatok 6,3 milióna eur. Práve u nich v roku 2014 regulačný úrad odhalil spaľovanie kvalitnejšieho dreva a udelil im niekoľko tisícové pokuty.

Návrh zmeny zákona o OZE, ktorý v pondelok prešiel do druhého čítania, bude teraz predmetom rokovaní parlamentných výborov. Otázkou je, ako sa jeho potenciálne schválenie skoordinuje aj s veľkou vládnou novelou rovnakého zákona, na dokončení ktorej pracuje ministerstvo hospodárstva a do parlamentu by sa mala dostať na jeseň.

Pre doplnenie treba povedať, že rovnaký návrh do NR SR opozícia predložila aj pred dvoma rokmi, avšak neúspešne.

Mohlo by vás zaujímať