Kauzu zániku podpory rozlúskol parlament. Sankcie sa zmiernia

24. 9. 2020

Poslancami schválená novela zákona o podpore OZE zavádza miernejší mechanizmus trestania výrobcov elektriny kvôli nedoplatkom na daniach a odvodoch. Po polroku od vypuknutia kauzy si môžu vydýchnuť subjekty, ktoré sa ocitli na "čiernom" zozname ÚRSO a hrozil im úplný zánik práva na podporu.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Parlament vo štvrtok schválil novelu zákona (309/2009) o podpore OZE a VÚ KVET. Zmena zmierňuje sankcie pre výrobcov s právom na podporu doplatkom, ktorí mali podlžnosti na daniach, sociálnom a zdravotnom poistení. Návrh predložila pred letom skupina desiatich poslancov koalície. Spúšťačom iniciatívy bol zoznam ÚRSO, na základe ktorého prestal OKTE ako nový zúčtovateľ podpory vyplácať doplatok približne stovke výrobcov elektriny z OZE.

Mnohým subjektom hrozili až likvidačné problémy. Podľa právnej úpravy z roku 2014 bolo ich povinnosťou vrátiť vyplatený doplatok aj spätne, u niektorých aj za niekoľko rokov dozadu. A to bez ohľadu na výšku dlžného poistného alebo dĺžku omeškania úhrady. V prípade časti zasiahnutých producentov tvoril doplatok 80 % až 95 % výnosov predaja vyrobenej elektriny. Genéze kauzy, ktorá na jar otriasla energetikou, sme sa venovali tu

Zoznam ÚRSO sa aktualizoval dvakrát. Legislatívny proces sa zavŕšil na dnešnej schôdzi NR SR. Za návrh v pléne hlasovalo 99 zo 132 prítomných poslancov. Žiaden poslanec nebol proti a 33 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Zmenu ešte musí podpísať prezidentka Zuzana Čaputová. Ak sa tak stane, zákon nadobudne účinnosť od 1. novembra 2020.  

Od likvidačnej sankcie k miernejšiemu trestu

Predložená novela vychádza z návrhu, ktorú si nechali vypracovať dotknutí výrobcovia združení v SAPI advokátskou kanceláriou Poláček & Partners. „Doterajšia legislatíva, podľa ktorej výrobca prišiel o celú podporu aj v prípadoch nepatrných nedoplatkov na daniach, či odvodoch bola z nášho pohľadu neústavná a nespravodlivá a bolo potrebné ju zmeniť,“ podotkol v reakcii pre informačný portál energoklub.sk advokát Pavol Poláček.

Pokiaľ výrobcovia do dňa účinnosti novely uhradia svoje daňové a odvodové povinnosti, právo na podporu doplatkom im bude trvať aj naďalej. „A to podľa pôvodných podmienok podpory. Zároveň bude výrobcom doplatená nevyplatená časť podpory za tento kalendárny rok.“

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať