Inovácia vedenia z Varínu do Čiech vyjde asi na 30 miliónov eur

17. 2. 2020

Približne 120 nových stožiarov s nadzemným vedením 400 kV by malo nahradiť súčasné cezhraničné prepojenie medzi Slovenskom a Českom. Do prevádzky by sa mohlo dostať už v roku 2026. Celkové náklady na slovenskej strane sa zatiaľ odhadli na 30 miliónov eur.

Zdroj: Freepik

Česko-slovenský profil patrí k najviac zaťažovaným v európskej sieti prenosových sústav. Už v roku 2022 sa pritom podľa aktuálneho desaťročného plánu rozvoja Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy uvažuje o odstavení súčasného cezhraničného vedenia 220 kV Sokolnice – Senica. V horizonte roka 2026 sa počíta aj s odstavením vedenia 220 kV Lískovec - Považská Bystrica. Tým sa môže znížiť maximálna prenosová kapacita v importnom aj exportnom smere na tomto profile asi o 10 % oproti súčasnosti.

Aby sa eliminovali dôsledky zníženia maximálnej prenosovej kapacity na česko-slovenskom profile, do roku 2025 má byť na súčasnom cezhraničnom vedení Nošovice – Varín zvýšená maximálna dovolená prúdová zaťažiteľnosť vedenia zo súčasných 1740 A na približne 2000 A.

V roku 2026 by sa mala ukončiť plánovaná obnova súčasného vedenia 400 kV Nošovice – Varín. Pôjde o komplexnú výmenu vodičov, zemniacich lán, izolátorov a stožiarových konštrukcií. Spoločnosť SEPS odhalila niektoré parametre projektu.

Inovácia slovenskej časti existujúceho jednoduchého vedenia zvlášť vysokého napätia V404 po štátnu hranicu by mala mať dĺžku 35,5 km (variant 1), resp. 39 km, ak by sa pristúpilo k realizácii menej vhodného variantu 2.

Zdroj: Slovenská elektrizačná prenosová sústava (správa o hodnotení EIA) 
Nové vedenie by malo vyrásť v koridore toho súčasného. Ochranné pásmo sa má po inovácii tejto linky s použitím stožiarov typu MAČKA zúžiť o 10,4 m oproti súčasnému stavu. Dnes sú na tomto vedení použité stožiare typu PORTÁL, ktoré sa zdemontujú spolu s ostatnými prvkami. V ďalšej príprave projektu sa budú okrem iného v spolupráci so samosprávami analyzovať dotknuté priestory aj z hľadiska vlastníckych vzťahov. Projekt si tiež vyžiada zmenu územných plánov.

Samotná výstavba by sa mohla podľa predložených dokumentov začať v apríli 2024. Celková doba realizácie stavebných prác sa predpokladá na 1 rok. Očakávaný termín spustenia prevádzky inovovaného vedenia je jún 2026.

Celkové náklady sa na základe ukazovateľov podobných stavieb a zatiaľ známych údajov o navrhovanej stavby odhadli na približne 30 miliónov eur.

Nejde však o jedinú investíciu na tomto cezhraničnom profile. Približne v roku 2034 sa počíta so spustením nového nadzemného vedenia 400 kV Otrokovice – Ladce. Viac o tomto projekte za zhruba 87 miliónov eur sa dočítate v našom staršom článku.

Mohlo by vás zaujímať