IEA: Do energetiky sa vlani investovalo menej peňazí

27. 7. 2018

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) dosiahli v roku 2017 celosvetové energetické investície úroveň 1,8 bilióna dolárov. Oproti roku predtým to predstavovalo dvojpercentný pokles.

Zdroj: Freepik

Najviac peňazí, až 750 miliárd dolárov, sa vynaložilo na projekty v odvetví elektroenergetiky, najmä na posilňovanie sústav. Ďalších 715 miliárd dolárov smerovalo na ropné a plynárenské investície. Elektroenergetika tak druhý rok po sebe predbehla odvetvie ropy a plynu.

Zdroj: OECD/IEA

Nižšie financovanie OZE projektov

Údaje z novej správy IEA zameranej na svetové energetické investície potvrdili, že po viacerých rokoch rastu, opäť došlo k zníženiu objemu kombinovaných investícií do obnoviteľných zdrojov (OZE) a energetickej efektívnosti. Medziročný pokles bol na úrovni 3 %. V prípade samotných OZE predstavovalo zníženie investícií až o 7 % najrazantnejší prepad za viac než 15 rokov.

Tento zostup bol čiastočne spôsobený poklesom nákladov na OZE technológie, ktoré sú stále viac dostupné. Kapitálové náklady klesli o 15 % pre fotovoltiku a o 5 % pre veterné elektrárne na súši. V prípade offshore veterných parkov agentúra poukázala aj na to, že sa využívajú oveľa väčšie turbíny ako v minulosti, ktoré prispievajú k nižším prevádzkovým nákladom.

Zníženie investícií do OZE má však na svedomí najmä Čína, kde došlo k značných zmenám pri podpore rozvoja fotovoltiky. Krajina sa musela vyrovnať s problémami bezpečnosti dodávok elektriny z dôvodu zastaranej elektrizačnej sústavy. Riziko spomalenia investícií pretrváva podľa analytikov aj v tomto roku. Čína má viac než 40% podiel na svetových investíciách do fotovoltiky a domáce zmeny v politike tak majú ďalekosiahle globálne implikácie.

Z jedného pohľadu bol minulý rok pre obnoviteľné zdroje veľmi dobrým – tvorili až 2/3 investícií do výroby elektriny.

O 10 % menej peňazí na nízkouhlíkové zdroje

Medzinárodná energetická agentúra však varuje pred poklesom investícií do OZE predovšetkým vo vzťahu k naplneniu cieľov Parížskej dohody. Vo svojom scenári udržateľného rozvoja napríklad počíta s tým, že investície do nových OZE by sa mali takmer zdvojnásobiť a do roku 2030 dosahovať ročne úroveň takmer 550 miliárd dolárov.

Robustné investície do elektriny z OZE ako nízkouhlíkového zdroja energie sú podľa IEA ešte dôležitejšie vo svetle príkreho poklesu investícií do jadra. Na budovanie nových blokov smerovalo vlani oveľa menej peňazí než na odstavovanie blokov. Minulý rok bol dokonca pokles investícií do jadra najväčší za posledných päť rokov. Investície do výroby elektriny z nízkouhlíkových zdrojov tak nedokážu pokryť rast dopytu po elektrine.

Zdroj: OECD/IEA

Podľa IEA by mali vlády zaistiť hodnotu investícií do obnoviteľných zdrojov prostredníctvom väčšej flexibility systému. Za potešujúce agentúra označila zvýšenie výdavkov na rozvoj sústav, inteligentné siete a skladovanie energie. Zvyšuje sa tým flexibilita systému a ide o kľúčové investície pre integráciu väčšieho množstva solárnych a veterných elektrární.

Podpora elektromobilov aj výskumu

Elektromobily stále predstavujú len malý podiel trhu, avšak vďaka vládnymi stimulom došlo k značnému nárastu nákupu týchto osobných áut.

Pozitívne je možné hodnotiť aj to, že po viacerých rokoch stagnácie stúpli verejné výdavky na výskum a vývoj nízkouhlíkových technológií o 13 %. V roku 2017 dosiahli celosvetovo úroveň 22 miliárd dolárov.

Zdroj: OECD/IEAKorporácie tiež čoraz viac investujú do nových energetických technologických startupov, obzvlášť tie, ktorých doménou sú informačno-komunikačné technológie.

Fosílne palivá

IEA zároveň uviedla, že podiel fosílnych palív na investíciách v oblasti dodávky energie minulý rok stúpol prvýkrát od roku 2014.

Na výstavbu uhoľných elektrární pritom smerovalo menej peňazí a vlani dosiahli len tretinu z objemu, ktorý mali v roku 2010. Napriek tomu IEA eviduje expanziu týchto zdrojov, obzvlášť v Ázii. Hoci nové uhoľné elektrárne vykazujú vyššiu účinnosť, až 60 % dnes prevádzkovaných uhoľných zdrojov sú neefektívne subkritické elektrárne.

Zlepšujú sa vyhliadky pre sektor bridlicového plynu a ropy, kde vedúcu rolu zohrávajú USA. Medzinárodná energetická agentúra toto pododvetvie považuje za vyspelejšie po technologickej aj finančnej stránke. V prípade novej konvenčnej ropnej a plynárenskej kapacity však agentúra predpokladá značné zníženie.


Zdroj: OECD/IEA

IEA zároveň podčiarkla fakt, že stále väčší význam v energetike získavajú investície podporené štátom, obzvlášť zo strany štátom vlastnených firiem. Vládne politiky tiež zohrávajú dôležitú rolu pri stimulovaní súkromných investícií.

Až 95 % investícií vo všetkých odvetviach energetiky je podľa agentúry založených na regulácii alebo kontraktoch o odmeňovaní. Naopak čoraz menej nových projektov sa realizuje výlučne na základe príjmov z variabilnej cenotvorby na konkurenčných veľkoobchodných trhoch. Platí to najmä pre investície do energetickej efektívnosti, ktorá je často postavená na štandardoch energetickej hospodárnosti.

Mohlo by vás zaujímať