IEA: Desatoro pre zníženie závislosti EÚ na ruskom plyne

4. 3. 2022

Za jeden rok by mohli krajiny EÚ znížiť import ruského plynu až o 50 miliárd metrov kubických, čiže asi o tretinu. Medzinárodná energetická agentúra predstavila 10 krokov od neuzatvárania nových kontraktov s Gazpromom po zvýšenie flexibility sústavy.

Zdroj: Freepik

Po ruskej invázii na Ukrajine je vysoká závislosť Európy na ruskom plyne horúcou témou. Vlani do krajín Únie pritieklo plynovodom asi 140 miliárd m3 tejto suroviny cez plynovod, ďalších asi 15 miliárd m3 vo forme skvapalneného plynu. Celkovo takmer 40 % spotrebovaného plynu v EÚ pochádzalo z Ruska.

Ak by už tento rok EÚ implementovala opatrenia navrhované Medzinárodnou energetickou agentúrou (IEA), dokázala by znížiť dovoz zemného plynu z Ruska o tretinu. Pri dodatočných opatreniach by sa dostala až na polovičný objem dovozu.

IEA zverejnila desaťbodový plán ako na to.

1. Neuzatvárať žiadne nové kontrakty na dodávky plynu s Ruskom

Zmluvy s Gazpromom vzťahujúce sa až na 15 miliárd m3 plynu ročne vypršia koncom roka 2022. Okrem iného ide aj o zmluvu so Slovenskom, ktorú bude potrebné obnoviť.

2. Nahradiť ruské dodávky plynom z alternatívnych zdrojov

Produkcia plynu v rámci EÚ a tiež dodávky z Nórska a Azerbajdžanu, ktorých dodávky cez neruské plynovody by sa mohli zvýšiť až o 10 miliárd m3.  Únia má tiež v krátkodobom horizonte potenciál zvýšiť dovoz LNG a disponuje voľnými regasifikačnými kapacitami.

3. Zaviesť povinnosti minimálneho skladovania plynu za účelom zvýšenia odolnosti trhu

Predpokladá sa, že do 1. októbra 2022 bude potrebné zásobníky v Únii doplniť aspoň na 90% ich pracovnej skladovacej kapacity, aby bola primerane zabezpečená nasledujúca vykurovacia sezóna.

4. Urýchliť budovanie nových veterných a solárnych projektov

Inštalovaný výkon nových zelených zariadení na výrobu elektriny by mohol dosiahnuť až 20 TWh a znížiť spotrebiteľom náklady na energie.

5. Maximalizovať výrobu elektriny z existujúcich elektrární na bioenergiu a jadro

Jadro zostáva hlavným nízkoemisným zdrojom elektriny v EÚ. V tomto roku sa počíta so spustením nového bloku vo Fínsku a tiež na Slovensku. Nemecko má v prevádzke posledné tri bloky, ktoré sa majú odstaviť koncom tohto roka. V Belgicku sa majú v tomto a budúcom roku odstaviť dva bloky. Dočasné oddialenie zatvorenia reaktorov, s prihliadnutím na bezpečnú prevádzku elektrární, by znížilo dopyt po plyne v EÚ o takmer 1 mld. m3 mesačne.

Elektrárne na bioenergiu by zase mohli v roku 2022 vyrobiť až o 50 TWh viac elektriny, ak sa zavedú vhodné stimuly a udržateľné dodávky bioenergie.

6. Zaviesť krátkodobé daňové opatrenia na ochranu zraniteľných spotrebiteľov pred vysokými cenami

Vysoké ceny plynu sa premietajú do veľkoobchodných cien elektriny a zvyšujú zisky firiem, ktoré by mohli byť dodatočne zdanené. Tieto daňové príjmy by sa potom mali prerozdeliť medzi spotrebiteľov s cieľom čiastočne kompenzovať vyššie účty za energiu. V roku 2022 opatrenia na zdanenie neočakávaných ziskov boli prijaté v Taliansku a Rumunsku. Legislatívny zámer zdaniť zisk Slovenských elektrární vláda zrušila a so spoločnosťou sa dohodla na dvojročnom zmrazení výšky silovej zložky ceny elektriny na súčasnej úrovni.

7. Urýchliť náhradu plynových kotlov za tepelné čerpadlá

Efektívny a cenovo výhodný spôsob vykurovania by mohol v EÚ už počas jedného roka znížiť spotrebu plynu o 2 miliardy m3. Vyžadovalo by si to však dodatočné investície asi za 15 miliárd eur. Pripočítať tiež treba náklady na elektrinu, ktorá čerpadlo poháňa, a jej cena na trhu tiež stúpa.

Presun od priameho vykurovania plynom na elektrické by mohol viesť k zvýšeniu výroby elektriny z plynu, avšak stále viac plynu by sa ušetrilo. Navyše by sa sezónne výkyvy v spotrebe presunuli z trhu s plynom na trh s elektrinou.

8. Akcelerovať zvyšovanie energetickej efektívnosti v budovách a priemysle

Ide o zásadný nástroj pre bezpečný prechod na čistú energiu, hoci výsledky nie je vždy rýchlo vidieť. V súčasnosti sa každoročne renovuje asi 1% budov v EÚ. Urýchlenie renovácií o 0,7 %, by bolo možné prostredníctvom vylepšených izolačných technológií najmä v najmenej energeticky hospodárnych domoch a nerezidenčných budovách. Trojnásobne rýchlejšie tempo inštalácie inteligentných termostatov na ovládanie vykurovania by znížilo dopyt po plyne v domácnostiach o ďalších 200 miliónov m3 ročne. Opatrenia energetickej efektívnosti v malých a stredných podnikoch by ročne ušetrili 250 miliónov m3 plynu ročne, znížili náklady na nákup energií a zvýšili konkurencieschopnosť firiem.

9. Povzbudiť spotrebiteľov k dočasnej úprave termostatu a zníženiu teploty o 1 °C

Zníženie teploty termostatu na vykurovanie budov už o 1 °C by znížilo spotrebu plynu asi o 10 miliárd m3 ročne. Prispieť by mali opatrenia v kanceláriách, ale hlavne kampane na zvýšenie povedomia u obyvateľov - ide o formu pomoci Ukrajine.

10. Zintenzívniť úsilie o diverzifikáciu a dekarbonizáciu zdrojov na zaistenie flexibility elektrizačnej sústavy

V súčasnosti je práve zemný plyn najflexibilnejším zdrojom pre sústavu, či už ide o sezónne výkyvy alebo vykrytie špičiek odberu. Nahradiť by ho mala vyššia elektrifikácia, rôzne technológie dlhodobého skladovania spolu s krátkodobými riešeniami, ktoré umožňujú najmä batériové systémy. Inovačné riešenia pomôžu narušiť úzke prepojenie medzi dodávkou zemného plynu a bezpečnosťou dodávok elektriny. Cenové signály v reálnom čase umožnia flexibilnejší dopyt a znížia nároky na  drahú dodávku plynu v čase špičiek.

Prispieť môžu aj domáce zdroje nízkoemisných a obnoviteľných plynov, ako sú biometán, nízkouhlíkový vodík či syntetický biometán.

Všetky body, ktoré uviedla IEA sú v súlade s politikou Európskej zelenej dohody a ambíciami výraznejšieho znižovania emisií. Avšak bude potrebný určitý čas a značné investície, aby sa ukázali výsledky rýchlejších investícií do zelených a efektívnych technológií, ktoré výraznejšie otrasú dopytom po plyne z dovozu. Naprieč krajinami sú navyše výrazné rozdiely z pohľadu geografických podmienok aj zmluvných úprav dodávok. Dôležitý elementom pre úspešnú implementáciu zníženia závislosti EÚ od ruského plynu bude jasná komunikácia medzi vládami, priemyslom a spotrebiteľmi.

Mohlo by vás zaujímať