Hlavnou bariérou rozvoja OZE na Slovensku je ich zlá reputácia

19. 4. 2022

Európsky monitoring bariér rozvoja výroby elektriny zo slnka a vetra ukázal, že najväčšou prekážkou na Slovensku je negatívna verejná mienka súvisiaca s minulou štedrou prevádzkovou podporou a zvýšením cien elektriny. V prípade politického a ekonomického rámca sa Slovensko umiestnilo medzi najlepšími.

Zdroj: Freepik

Splnenie klimatických záväzkov a tiež zvýšenie energetickej sebestačnosti v ústrety ruskej invázie na Ukrajine vyžaduje zásadne rýchlejší rozvoj obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Podľa analytikov z konzultačnej spoločnosti eclareon však žiadna krajina EÚ nemá adekvátne politiky, ktoré by dokázali zaistiť potrebný rozvoj slnečných a veterných elektrární. Prípravu štúdie finančne podporila Európska klimatická iniciatíva.

Naprieč Európou sú hlavnou prekážkou administratívne procesy, ktoré sa vyznačujú veľkou komplexnosťou, dlhým trvaním a nízkou transparentnosťou. Veľkou výzvou je integrácia OZE do územného a environmentálneho povoľovania. V susednom Maďarsku a Poľsku a tiež v Írsku sú administratívne bariéry tak veľké, že priam znemožňujú výstavbu nových projektov (obzvlášť veterných elektrární).

Prekážky súvisiace s politickým a hospodárskym rastom už nie sú tak dominantné ako v minulosti, avšak najmä v Maďarsku, Rumunsku, Litve a Taliansku značne blokujú rozvoj OZE. Za zmienku stojí, že Slovensko sa v tejto skupine prekážok umiestnilo na druhom najlepšom mieste.

Štruktúra trhu sa ukázala ako pretrvávajúci problém vo viacerých krajinách vrátane susedného Česka, Maďarska a Poľska. Prístup do sústavy a transparentnosť procesu pripájania je hlavnou prekážkou pre rozvoj veterných a solárnych elektrární v Belgicku, Bulharsku, Grécku, Maďarsku a Rakúsku.

Hoci zástupcovia sektora OZE na Slovensku často kritizujú nepredvídateľnosť legislatívneho a regulačného rámca, administratívne a povoľovacie bariéry, či drahé poplatky za pripojenie a prístup, celoeurópskych monitoring ukázal, že problém je niekde inde. V celkovom rebríčku bariér sme sa dokonca ocitli medzi piatimi najlepšími krajinami.
Zdroj: eclareon GmbH
Ako dopadlo Slovensko?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať