Firma SEPS má nové vedenie. Šéfom predstavenstva sa stal Peter Dovhun

11. 2. 2021

Minister financií Eduard Heger dnes oznámil mená piatich členov predstavenstva spoločnosti SEPS. Za šéfa riadiaceho orgánu vybral Petra Dovhuna. V predstavenstve štátneho podniku, ktorý prevádzkuje prenosovú sústavu, pokračujú aj pôvodne dočasne dosadení manažéri Jaroslav Vach a Martin Riegel.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) má nové vedenie. Ministerstvo financií (MF) SR ako vykonávateľ akcionárskych práv po takmer štyroch mesiacoch od výberového konania oznámilo, kto zasadne do riadiacich funkcií. Predsedom predstavenstva štátnej firmy SEPS sa stane Peter Dovhun. Vo funkciách členov predstavenstva pokračujú Jaroslav Vach a Martin Riegel, ktorí boli vlani priamo dosadení MF SR. Novými menami vo vedení SEPS sú Miroslav Janega a Marián Širanec. Ako člen predstavenstva SEPS skončil Michal Pokorný. 

V krátkodobom horizonte sa chce novozvolený šéf predstavenstva SEPS zamerať na budovanie tímu. „Prvým krokom bude sadnúť si s novým predstavenstvom, prediskutovať si krátkodobé aj systémové opatrenia. Pokúsime sa nájsť zhodu v otázkach, ktoré máme, a následne o tom budeme informovať verejnosť a akcionárov,“ uviedol Dovhun po skončení brífingu pre informačný portál energoklub.sk.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

SEPS hrá podľa Dovhuna kritickú úlohu v hospodárstve aj živote ľudí. Tomu chce prispôsobiť aj dlhodobé ciele. „Chcem zabezpečiť bezpečnú a spoľahlivú prevádzku sústavy a jej ďalší rozvoj. Prichádza veľa zmien v dizajne trhu aj v legislatívnych opatreniach, či už na úrovni EÚ a následne aj na národnej úrovni. To bude znamenať zmenu chodu v prevádzke sústavy.“ 

„Druhú oblasť priorít predstavuje hospodárnosť, efektivita a transparentnosť pri investíciách,“ vysvetlil. „Za firmou sú ľudia. Môžete mať krásne procesy na investície, prevádzku, ale pokiaľ nemáte tých správnych ľudí, ktorí robia správne veci správne, tak ste len na polceste,“ poznamenal. „Chcem zabezpečiť, aby bola spoločnosť SEPS atraktívnym zamestnávateľom tak pre ľudí, ktorí tam pracujú, ako aj pre ľudí, ktorí majú talent a môžu prispieť k týmto cieľom,“ doplnil.

Dvojstupňové výberové konanie sa uskutočnilo 15. októbra 2020 a kvôli pandémii prebehlo písomnou formou. O miesta v predstavenstve spoločnosti SEPS bol obrovský záujem. Prihlásilo sa rekordných 60 záujemcov, z ktorých 55 splnilo stanovené podmienky.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

 

Testovaním úspešne prešlo 25 uchádzačov, ktorých posudzovala špeciálna komisia. Konečné slovo pri obsadzovaní funkcií mal minister Eduard Heger. V druhom kole mu radil Gabriel Šípoš, vtedajší riaditeľ Transparency International Slovensko a na odbornosť dohliadal predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris a konzultant Peter Škodný. „Chcel som mať istotu, že naozaj vyberiem tých najlepších,“ komentoval Heger.

Od júna 2020 bol Dovhun poradcom dočasne dosadeného generálneho riaditeľa Jaroslava Vacha. V minulosti stál Dovhun pri založení PR agentúry. Neskôr pôsobil na vedúcich pozíciách pre nadnárodné koncerny Motorola a Microsoft. V rokoch 2011-2013 pôsobil v spoločnosti S&T, od roku 2014 vo firme Gratex International, kde sa podieľal na jej medzinárodnej expanzii. Neskôr bol jedným z kľúčových zástupcov v slovensko-americkej spoločnosti Tachyum.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať