EÚ: Ministri pre energetiku preberali dizajn trhu s elektrinu aj význam jadra

2. 3. 2023

Ministri krajín EÚ diskutovali o úpravách trhu s elektrinou, kľúčových sektoroch pre rozvoj zelených energetických technológií, znižovaní spotreby zemného plynu a jeho spoločných nákupoch. Skupina 12 štátov vrátane Slovenska naďalej presadzuje jadro ako dôležitý nízkouhlíkový zdroj, ktorý treba rozvíjať v synergii s OZE.
Zdroj: Flickr/Swedish Presidency of the Council of the EU

Začiatkom tohto týždňa v Štokholme prebehlo neformálne rokovanie ministrov pre energetiku a dopravu. Členské štáty diskutovali o zmenách dizajnu trhu s elektrinou, keďže v polovici marca má Európska komisia predstaviť návrh revízie. Väčšina štátov je za zachovanie aktuálnej podoby krátkodobých trhov s elektrinou vrátane tzv. marginal pricingu. Zároveň však zdôraznili potrebu vyslať jasný signál pre investorov do nových projektov na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov energie. V prípade nastavenia kapacitných mechanizmov je podľa viacerých krajín potrebné zjednodušenie.

Znižovanie spotreby plynu a spoločné nákupy

Na programe debaty bola aj otázka uplatňovania nariadenia o znižovaní spotreby zemného plynu, ktorého platnosť sa pravdepodobne predĺži. Slovensko v rámci oficiálnych štatistík Eurostatu vykazuje nárast spotreby plynu v ostatných mesiacoch. Ministerstvo hospodárstva ale namieta inými, dôkladnejšími zdrojmi dát, podľa ktorých sme napríklad v januári znížili spotrebu plynu o 23,1%. Aktuálne prebieha proces revízie aj historických dát pre roky 2017 – 2021 a komunikácia s Eurostatom o korekcii štatistiky za predošlé roky. 

Zdroj: Swedish Presidency of the Council of the EU

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať