Energetici sa pripravujú. Koronavírus môže podľa ÚJD obmedziť aj dostavbu Mochoviec

11. 3. 2020

Šíriaca sa nákaza koronavírusom neobchádza ani energetiku. Vo Francúzsku ju potvrdili u zamestnancov troch atómových elektrární. Preventívne opatrenia, ktorých cieľom je zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19, prijímajú aj spoločnosti s kľúčovou energetickou infraštruktúrou na Slovensku. Ak by sa epidémia rozširovala, jadrový dozor nevylučuje, že práce na dostavbe Mochoviec čaká ďalší sklz. Jadro však môže v súčasnej situácii aj pomôcť.

Zdroj: Slovenské elektrárne, a.s.

Francúzsky prevádzkovateľ jadrových elektrární EDF včera potvrdil, že traja zamestnanci pracujúci v atómových elektrárňach boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Prípady sa týkajú troch rôznych atómiek - Cattenon, Fessenheim a Golfech. Spomínané prípady ale podľa hovorcu spoločnosti nijako neovplyvnili bezpečnú prevádzku jadrových reaktorov alebo výrobu elektriny. Spoločnosť EDF zatiaľ nemusí pristúpiť k aktivácii krízového plánu kontinuity, ktorého spustenie si vyžaduje znížené stavy zamestnancov.

Spoločnosť EDF zároveň dodala, že spolupracovníci, ktorí s infikovanými osobami prišli do kontaktu, budú v nasledujúcich 14 dňoch v karanténe. Vo Francúzsku EDF prevádzkuje 19 jadrových elektrární a 58 reaktorov, ktoré vyrábajú viac než 70 % elektriny v krajine.

Záložné tímy u operátorov kritickej infraštruktúry

Na Slovensku pochádza z dvoch atómových elektrární Bohunice a Mochovce asi 54 % vyrobenej elektriny. Už minulý týždeň vyzval minister hospodárstva Peter Žiga zástupcov energetických spoločností, ktorí majú na starosti tzv. kritickú infraštruktúru v elektroenergetike, plynárenstve a zásobovaní pohonnými hmotami, aby mali vytvorené záložné tímy pre prípad, že by ich kľúčoví zamestnanci museli ísť do karantény. „Môže nastať situácia, že priamo pracovníci, ktorí obsluhujú jadrovú elektráreň alebo dispečing pri prenose elektrickej energie, budú musieť ísť do karantény,“ uviedol minister v pondelok na tlačovej konferencii.

Členovia záložných tímov by ich v prípade potreby mohli plnohodnotne zastúpiť. Okrem podnikov, v ktorých je akcionárom aj štát, sa tak obrátili aj na spoločnosť Slovnaft. Cieľom je zaistiť plynulé dodávky elektriny, plynu a pohonných hmôt.

O nutnom zaistení dodávok tepla či vody, ktoré sú tiež kľúčové pri boji s koronavírusom sa zatiaľ vládni predstavitelia špecificky nezmienili. Čínsky Peking pritom napríklad z tohto dôvodu najnovšie nariadil predĺženie vykurovacej sezóny.

ÚJD: Prijaté opatrenia považujeme za primerané

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) pre informačný portál energoklub.sk potvrdil, že všetci prevádzkovatelia jadrových zariadení na Slovensku, Slovenské elektrárne a spoločnosť JAVYS, prijali nedávno opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu nákazy ochorenia COVID-19, ktoré priebežne aktualizujú v spolupráci s ministerstvom hospodárstva a Úradom verejného zdravotníctva. „O prijatých opatreniach je ÚJD informovaný a pokladá ich za primerané,“ reagovala na naše otázky riaditeľka kancelárie úradu Miriam Vachová.

ÚJD nevylučuje, že momentálna situácia môže ovplyvniť harmonogram prác dostavby mochoveckých blokov. „V súvislosti s dostavbou blokov JE Mochovce 34, samozrejme, podľa vývoja epidemiologickej situácie môže dôjsť k obmedzeniu prípadne zastaveniu prác, čo však nemá žiadny vplyv na jadrovú bezpečnosť, keďže tieto zariadenia sú ešte len vo výstavbe.“ 

„Zo strany ÚJD SR sa však vyžaduje od prevádzkovateľa predovšetkým prijať také opatrenia, aby ani prípadné výrazné zhoršenie epidemiologickej situácie v žiadnom prípade neohrozilo bezpečnú prevádzku pracujúcich blokov, t. j. JE Mochovce 12 a JE Bohunice V-2,“ uzavrela.

Prísne režimy pre zamestnancov

Energetické firmy nielen na Slovensku, ale naprieč Európou prijímajú preventívne opatrenia a pripravujú krízové plány. S platnosťou od 26. februára Slovenské elektrárne zakázali svojim zamestnancom zahraničné pracovné cesty, pričom tým, ktorí boli predtým v rizikovej krajine, nariadili prácu z domu. „Ihneď sme zrušili všetky stretnutia a porady nad 10 ľudí a nariadili minimalizáciu osobných kontaktov,“ informovala spoločnosť, ktorá v rámci opatrení zriadila aj dezinfekčné stanice.

Na vstupe do svojich priestorov najväčší výrobca elektriny na Slovensku zavádza skríning, teda sledovanie príznakov (teploty nad 37,5°C, dýchavičnosť alebo suchý kašeľ) a možného kontaktu vstupujúcich osôb s ľuďmi nakazenými koronavírusom. U časti zamestnancov, u ktorých to bolo možné, tiež zaviedli prácu z domu.

K prísnym preventívnym opatreniam podľa našich informácií pristúpila aj spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS). Zamestnanci majú obmedzené stretnutia so zástupcami externých subjektov. V špeciálnom režime je taktiež sídlo firmy - strážna služba má napríklad k dispozícii digitálny teplomer a pri podozrení na respiračné ochorenie môže zakázať vstup návštevníkom objektu. Obmedzovanie osobného kontaktu so zákazníkmi ohlásili na svojich webových stránkach okrem iného aj spoločnosti SPP-distribúcia či Východoslovenská distribučná.

Na rastúce potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v Česku reaguje aj spoločnosť ČEZ. Vo vzťahu k verejnosti až do odvolania zakázala exkurzie do všetkých objektov skupiny vrátane atómových elektrární. Do konca marca k rovnakému kroku pristúpil aj prevádzkovateľ jedinej jadrovej elektrárne Paks v Maďarsku štátna spoločnosť MVM.

Jadro môže pomôcť

Jadrová technológia však neslúži len na výrobu elektriny, ale môže pomôcť aj pri boji s novým koronavírusom, čo potvrdzujú aj kroky Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA). Začiatkom týždňa po zasadnutí Rady guvernérov vo Viedni informovala, že poskytne členským štátom súčinnosť v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. Pomoc sa týka poskytnutia technického vybavenia a školenia diagnostiky. O pomoc podľa generálneho riaditeľa Mariana Grossiho žiada 14 krajín z Afriky, Ázie, Latinskej Ameriky a Karibiku.

Technika známa ako polymerázová reťazová reakcia s reverznou transkripciou (RT-PCR) je schopná pomôcť identifikovať a diagnostikovať koronavírus v priebehu niekoľkých hodín u ľudí, ako aj zvierat. Prvé cvičenie by sa malo uskutočniť v priebehu dvoch týždňov v spoločnom laboratóriu IAEA a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN, ktoré sídli v obci Seibersdorf v Dolnom Rakúsku.

Mohlo by vás zaujímať