EK nevidí investície a reformy na Slovensku ružovo. Ani v sektore energetiky

5. 3. 2020

Na pozadí snáh ekologizovať hospodárstvo by sa Slovensko malo zamerať na investície do inteligentnej dopravy a energetiky. Prioritou zostáva zvyšovanie energetickej efektívnosti. Legislatívne zmeny v podpore OZE a zavedenie aukcií pomohli, ale stále jestvuje priestor na zlepšenie napríklad pri regulačnom rámci.
Zdroj: EC - Audiovisual Service

„Inteligentná doprava a energetika krajiny, ktoré by boli charakterizované nízkymi emisiami uhlíka, môžu prispieť k ekologizácii hospodárstva,“ konštatuje Európska komisia (EK) v nedávno zverejnenej Správe o Slovensku 2020. Ide o komplexné posúdenie pokroku v štrukturálnych hospodárskych reformách. Brusel sa okrem iných oblastí vyjadril aj k environmentálnej udržateľnosti a energetike. 

Renováciou energeticky neefektívnych budov a rozšírením možností verejnej dopravy by sa podľa EK naša ekonomika mohla prepracovať k environmentálne udržateľnejšiemu smerovaniu. Pre priaznivejšie investičné prostredie je však zároveň dôležité podporovať aj dobrú správu vecí verejných a kvalitné podnikateľské prostredie.

Prioritou pre Slovensko podľa Komisie zostáva investovanie do zvyšovania energetickej efektívnosti budov. Vytvorením vhodnejších podmienok by sa mohol zvýšiť podiel energie z obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe. Vážnym problémom pre zdravie obyvateľstva je však hlavne znečistenie ovzdušia zo spaľovania tuhých palív a nárast emisií z dopravy.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať