Dotácia sa ušla každému. Záujem domácností o fotovoltiku oslabuje

2. 5. 2019

Domácnosti mohli opäť žiadať o príspevok na inštaláciu fotovoltických panelov. Z vyčlenených prostriedkov pre 6. kolo Zelenej domácnostiam II sa vyčerpalo 57 %.

Zdroj: Freepik

Fotovoltika už láka menej. Slovenská energetická a inovačná agentúra (SIEA) vyhodnotila šieste kolo projektu Zelená domácnostiam II zo dňa 30. apríla 2019, ktoré bolo venované fotovoltickým panelom – v tomto roku už po druhýkrát. Kolo bol uzavretá po 24 hodinách, pričom vydaných bolo 329 poukážok.

Hoci rozpočet bol 800-tisíc eur, celková hodnota vydaných poukážok v 6. kole len mierne prevýšila 458-tisíc eur. „Poukážky získali všetky domácnosti, ktoré potvrdili záujem počas otvoreného kola. Zostávajúce prostriedky presunieme do kôl určených pre zariadenia s väčším dopytom,“ informovala generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická. V nasledujúcich fotovoltických kolách sa preto rozpočet zreálni na 500-tisíc eur. 

Príspevok sa znížil o polovicu

V pilotnom projekte bol pri fotovoltike európsky príspevok na 1 inštalovaný kilowatt násobne vyšší oproti ostatným zariadeniam. V pokračovaní projektu sa znížil na polovicu. Domácnosť môže získať maximálne 1. 500 eur eur na zariadenie s výkonom 3 kW a viac. Priemerný výkon inštalácií, ku ktorým boli vydané v poslednom kole poukážky, je 3 kW. Pri väčšine je inštalovaný výkon od 3 kW do 4 kW.

V 7. kole projektu Zelená domácnostiam II, ktoré sa uskutoční dňa 7. mája 2019, budú môcť žiadatelia z mimobratislavských regiónov žiadať o poukážky na inštaláciu tepelných čerpadiel v celkovej hodnote 800-tisíc eur. V aprílovom kole sa poukážky na tepelné čerpadlá minuli za štyri minúty. O týždeň na to nasleduje kolo venované kotlom na biomasu s rovnakým rozpočtom.

Informácie o podmienkach pre získanie podpory a harmonograme projektu nájdete TU.

 

Mohlo by vás zaujímať