Dosiahli burzové ceny energií svoje dno? Podniky môžu z krízy aj vyťažiť

30. 3. 2020

Kvôli epidémii koronavírusu sa energetické burzy otriasajú v základoch. Ceny energií sa ocitli na niekoľkoročných minimách. Domáce podniky, ktoré nemajú elektrinu alebo plyn nakúpené na mesiace dopredu, môžu zo súčasných nízkych cien aj profitovať. Analytikov sme sa pýtali, kedy je výhodné nakupovať na komoditných trhoch a akú úlohu môže zohrávať rozloženie nákupov v čase.

Zdroj: EEX

Burzové ceny energií v dôsledku epidémie ochorenia COVID-19 v Európe výrazne poklesli. Globálna pandémia je najviditeľnejším, ale nie jediným faktorom, ktorý takýto vývoj predurčuje. K cenovému pádu na komoditných burzách dopomohli aj ropná vojna medzi Saudskou Arábiou a Ruskom.

Napríklad ropná zmes Brent sa začiatkom tohto týždňa prepadla pod úroveň 23 amerických dolárov za barel, najmenej od roku 2002. K tomu treba pripočítať aj klesajúcu cenu emisných povoleniek a vplyv miernejšej zimy, ktorý prispieva k zníženiu spotreby energií na vykurovanie. „Myslím si, že ceny elektriny ani plynu ešte nedosiahli svoje dno. Aktuálna situácia nemá obdobu v modernej histórii, preto je veľmi ťažké čokoľvek predpovedať,“ povedal pre informačný portál energoklub.sk Ján Pišta, expert spoločnosti JPX.

Z pohľadu Slovenska je dôležitá pražská burza PXE patriaca do skupiny EEX. Pri dodávke elektriny mimo špičky (base load) sa aktuálne cena budúcoročnej elektriny pri produkte CAL21 pohybuje na úrovni 42 eur za megawatthodinu (MWh). „Toto leto bude elektrina veľmi lacná, pretože jej už teraz je obrovský prebytok. Ako bude hlboko klesať CAL21 a ostatné CAL produkty, bude závisieť od toho, ako rýchlo začne ubúdať nových prípadov nákazy. Ak sa ich počet začne v Európe, hlavne v Taliansku a Španielsku, zmierňovať v priebehu apríla, otvorí sa možnosť začať s obnovou fungovania ekonomiky ešte do leta,“ predpovedá Pišta. 

Trhová volatilita môže stúpať ďalej. Pišta nevylučuje, že cena elektriny pri nemeckom produkte CAL21 môže do leta klesnúť až pod úroveň 30 eur/MWh. „Ak sa začne naozaj obnovovať ekonomická aktivita, v priebehu leta cena CAL21 zastaví svoj pokles a otočí k rastu. Ten však bude závisieť od tempa obnovy ekonomickej aktivity, resp. lepšie povedané od hĺbky recesie. Tá by mala mať podľa väčšiny ekonómov tvar V, teda prudký prepad a rovnako prudká obnova. V tomto prípade bude cena CAL21 po jej obrate rásť prudšie.“ 

Pod silným tlakom sa ocitli aj emisné kvóty. Európska komisia potvrdila, že napriek žiadostiam o odklad trvá na dodržaní legislatívnych lehôt pre reportovanie údajov o emisiách a odovzdanie kvót za minulý rok.

Otázkou je, ako striktne bude Európska komisia vyžadovať plnenie podmienok emisného systému EU ETS od roku 2021. „Pôjde totiž o prvý rok novej regulačnej periódy, v ktorej platia prísnejšie kritériá ako v tej aktuálnej. Začne tiež vo všetkých svojich dôsledkoch naplno fungovať trhová stabilizačná reforma (Market Stability Reserve), čo bude dodávať emisným kvótam značnú podporu, a to dodá následne podporu aj CAL21,“ vysvetľuje analytik spoločnosti JPX pre energoklub.sk.

Nakúpiť teraz alebo počkať?

Podnikatelia, ktorí nemajú energie nakúpené dopredu, môžu aktuálnu situáciu využiť vo svoj prospech. „Pre firemných zákazníkov, ktorí nie sú viazaní reguláciou a majú teda voľnosť pri uzatváraní zmlúv, môže byť toto obdobie vhodné pre uzavretie nových kontraktov,“ povedal portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič. Firmy by mali zvážiť, či sa im neoplatí uzavrieť kontrakty aj na dlhšie obdobie a takto sa zabezpečiť pred možným zdražovaním v budúcnosti. Vhodné sú podľa neho dvojročné až trojročné kontrakty.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať