Domácnosti môžu získať ďalšie dotácie na výrobu tepla z OZE

16. 4. 2018

Zdroj: Freepik

Štátna agentúra SIEA predstavila harmonogram najbližších troch kôl dotačného projektu Zelená domácnostiam. Do konca júna ešte prispeje na inštaláciu zariadení na výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov v mimobratislavských regiónoch.

Domácnosti budú môcť požiadať o príspevok už tento utorok (17.4.). Následne budú vyhlásené ďalšie výzvy, a to v termíne 22. mája a 26. júna. Slovenská inovačná a energetická agentúra na tieto tri kolá vyčlenila celkovo sumu 8,1 milióna eur.

„Sumy pre pripravované kolá boli navýšené o prostriedky, ktoré sa uvoľnili z prechádzajúceho obdobia,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová.

Do popredia boli pritom posunuté tepelné čerpadlá a kotly na biomasu. Práve tie totiž slúžia v rodinných domoch ako hlavný zdroj vykurovania a pre mnohé domácnosti je zabezpečenie tepla pred vykurovacou sezónou kľúčové. Navyše môžu pomôcť pri nahrádzaní starých neekologických kotlov na uhlie, ktoré mnohé domácnosti stále využívajú aj preto, že nemajú dosť vlastných prostriedkov na nové zariadenie.

Agentúra môže domácnosti preplatiť až polovicu oprávnených nákladov na inštaláciu zariadenia.

Doterajšie výsledky

Z celkového rozpočtu pilotného projektu Zelená domácnostiam vo výške 45 miliónov eur boli dosiaľ preplatené poukážky v hodnote vyše 27 miliónov eur. Podľa údajov SIEA je momentálne celkový inštalovaný výkon podporených zariadení pri preplatených poukážkach 86,3 megawattu (MW).

Vďaka podpore z eurofondov si tak domácnosti na Slovensku nainštalovali už viac ako 12 tisíc zariadení využívajúcich OZE na výrobu elektriny alebo tepla. Najviac z nich (až 4786 inštalácií) tvoria slnečné kolektory, obľúbené sú tiež tepelné čerpadlá a fotovoltické panely. Napriek tomu, že dotačný program funguje už od konca roka 2015, kvôli legislatívnej prekážke dosiaľ nebola podporená inštalácia žiadnej malej veternej turbíny.

Výhľad

SIEA predpokladá, že do konca tohto roka, kedy pilotná fáza projektu končí, by malo v slovenských domácnostiach pribudnúť ešte 6000 podporených zariadení. V prípade, že po prvom polroku stále zostanú voľné financie po nevyužitých poukážkach, SIEA vyhlási kolá pre zariadenia na výrobu tepla aj v letnom období.

V druhom polroku je však zámer predovšetkým dokončovať inštalácie, aby mohli byť na jeseň preplatené posledné poukážky. Aktuálne už SIEA pripravuje pokračovanie projektu od roku 2019, kde by malo dôjsť aj k zmene niektorých podmienok poskytovania dotácií.

Mohlo by vás zaujímať