Diskusia expertov: Ako von z krízy? Bez štátnych zásahov to nepôjde

18. 5. 2022

Energetika sa vo svetle aktuálnych udalostí stáva čoraz integrálnejšou súčasťou bezpečnostnej politiky štátu. Riešenie krízy by preto podľa osobného názoru člena predstavenstva ZSE Energia Michala Dubeňa malo byť vhodnou kombináciou trhu a štátnych zásahov, ktoré však musia byť adresné a primerané. 

Zdroj: Freepik

V súčasnosti sa intenzívne rieši najmä bezpečnosť dodávok zemného plynu. V prípade, že by prestali prúdiť do Európy významné objemy štáty ako Nemecko zvažujú aj riadenie trhu netrhovými mechanizmami. Debaty o tom, aká bude burzová cena plynu na jeseň sú však aktuálne podľa člena predstavenstva spoločnosti ZSE Energia Michala Dubeňa zbytočné. „Kým je cena, dovtedy existuje trh, čo je v podstate ten lepší prípad,“ skonštatoval. 

Súčasná situácia na trhu s plynom nie je jednoduchá a neexistujú ani náznaky, že by mohlo prísť aspoň čiastočné uvoľnenie. Pri analýze možných riešení podľa Dubeňa nemožno zužovať optiku iba na cenový kontext, hoci cena samotná indikuje mieru problému. Tento parameter ale predstavuje iba jednu rovinu problému „Dnes hráme o to, či vôbec udržíme trh ako ho poznáme, alebo sa vrátime ku schémam, ktoré fungovali pred 20 alebo 30 rokmi.“

Skupina ZSE okrem dodávateľského sektora prevádzkuje v SR aj paroplynovú elektráreň v Malženiciach. Riešenie by malo byť cenovým kompromisom medzi koncovými zákazníkmi a výrobcami. Názory Michala Dubeňa a ďalších expertov odzneli počas diskusného panelu "Budúcnosť energetického trhu", ktorý organizovala konzultantská spoločnosť Deloitte.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať