Ceny energií pre domácnosti vlani klesli

26. 4. 2018

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) po prepočítaní priemerných koncových cien elektriny, plynu aj tepla potvrdil, že v minulom roku došlo k ich poklesu.

V prípade elektriny mala koncová priemerná cena pre domácnosti klesnúť takmer na 118 eur za MWh plus DPH. Najvýraznejšie sa pritom znížila silová zložka, keďže cena komodity na trhu v sledovanom období klesla o takmer 8,7 eur za MWh, a tiež straty z distribúcie. Naopak na tarifu za prevádzkovanie systému, ktorú stanovuje ÚRSO na pokrytie potrieb dotovania výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, uhlia a kogeneráciou, museli spotrebitelia prispieť viac.

Pozitívne sa pre odberateľov vlani vyvíjali aj ceny tepla. Hoci fixná zložka stúpla, variabilná klesla, čo by podľa regulačného úradu malo vo výsledku predstavovať zníženie ceny. 

Medziročné porovnanie cien plynu sťažuje zmena tarifných skupín odberateľov a tiež častá úprava cenníkov pre najväčšie dodávateľa plynu, ku ktorej dochádzalo v rokoch 2015 aj 2016, avšak aj tu sa ukazuje mierne zníženie cien v roku 2017. Svoju rolu aj v tomto prípade zohral pokles ceny komodity na trhu.



 

Tabuľky: zdroj ÚRSO

Mohlo by vás zaujímať