Brusel uzavrel vyšetrovanie Gazpromu. Bez pokuty a s podmienkami

28. 5. 2018

Zdroj: EC - Audiovisual Service

Európska komisia vo štvrtok 24. mája ukončila dlhoročné vyšetrovanie a uložila ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom súbor povinností, ktoré majú umožniť voľný tok zemného plynu za konkurenčné ceny na stredoeurópskych a východoeurópskych trhoch.

Vyšetrovaniu predchádzali inšpekcie, ktoré ešte v septembri 2011 prebehli aj v priestoroch slovenskej spoločnosti SPP.

Komisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestager vysvetlila, že dohoda prináša pravidlá pre budúce správanie Gazpromu. Spoločnosti Gazprom ukladá povinnosť prijať pozitívne kroky na ďalšiu integráciu trhov so zemným plynom v danom regióne a pomáhať pri realizácii skutočného vnútorného trhu s energiou v Európe. Odberatelia Gazpromu v strednej a východnej Európe tak získajú účinný nástroj na zaistenie toho, že budú platiť konkurenčnú cenu,“ uviedla.

Rusko je najvýznamnejším dodávateľom plynu na trhy členských štátov EÚ. Vlani tvoril ruský plyn 37 % dovozu tejto suroviny z krajín mimo Únie (spolu s Nórskom).

 
„Sme spokojní s rozhodnutím o záväzkoch, ktoré dnes Európska komisia oznámila v súvislosti s urovnaním vyšetrovania,“ reagoval vo svojom stanovisku podpredseda riadiaceho výboru Gazpromu Alexander Medvedev. Rozhodnutie je podľa neho „najrozumnejším výsledkom pre dobre fungovanie celého európskeho trhu s plynom“.

Gazprom, ktorý má monopol na vývoz plynu z Ruska prostredníctvom plynovodov, sa tak vyhol potenciálnej pokute, ktorá mohla dosiahnuť až 10 % jeho celosvetového obratu.

„Ako vždy tu nejde o krajinu pôvodu spoločnosti, ale o dosiahnutie výsledku, ktorý prináša najväčšie výhody európskym odberateľom a podnikom. Prípad sa však nekončí dnešným rozhodnutím, dnes sa iba začína vymáhanie povinností Gazpromu,“ dodala eurokomisárka.

Aké záväzky musí ruský plynárenský gigant splniť?

Koniec zmluvných prekážok brániacich voľnému toku zemného plynu: Gazprom musí odstrániť všetky obmedzenia, ktoré uložil odberateľom v súvislosti s opätovným cezhraničným predajom zemného plynu.

Komisii sa totiž nepáčilo, že Gazprom uložil územné obmedzenia vo svojich dohodách o dodávkach s veľkoodberateľmi a niektorými priemyselnými odberateľmi v ôsmich členských štátoch, vrátane Slovenska. Medzi tieto obmedzenia patria zákazy vývozu a doložky o mieste dodania aj iné opatrenia, ktoré bránili cezhraničnému toku plynu.

Povinnosť umožniť tok zemného plynu do a z izolovaných trhov: Gazprom umožní tok zemného plynu do a z častí strednej a východnej Európy (konkrétne ide o pobaltské štáty a Bulharsko), ktoré sú z dôvodu chýbajúcich spojovacích vedení stále izolované od ostatných členských štátov.

Gazprom teraz „nahradí“ absenciu fyzického interkonektoru tým, že príslušným odberateľom poskytne možnosť dodávať zemný plyn do a z týchto krajín. Najmä odberatelia, ktorí kupovali zemný plyn pôvodne určený na dodanie do Maďarska, Poľska alebo na Slovensko, môžu namiesto toho požiadať ruskú firmu o dodanie celého objemu alebo jeho časti do Bulharska a/alebo pobaltských štátov (a naopak).

Štruktúrovaný proces na zabezpečenie konkurenčných cien zemného plynu: Príslušní odberatelia Gazpromu získajú účinný nástroj na zaistenie toho, že ich cena plynu zodpovedá úrovni cien na konkurenčných západoeurópskych trhoch so zemným plynom, najmä v uzloch so skvapalneným plynom.

Koniec využívania dominantného postavenia v dodávkach plynu: Gazprom nesmie využívať nijaké výhody týkajúce sa plynárenskej infraštruktúry, ktoré mohol získať od odberateľov posilňovaním svojho postavenia na trhu s dodávkami zemného plynu.
 


Uvedené povinnosti Gazpromu budú platiť osem rokov. Ak firma ktorúkoľvek z týchto povinností poruší, Komisia jej bude môcť uložiť pokutu, a to bez preukázaného porušenia antitrustových pravidiel EÚ.

Celý priebeh jedného z najväčších procesov vyšetrovania EÚ v oblasti plynárenstva nájdete na tomto odkaze.

Mohlo by vás zaujímať