Brusel súhlasí so znížením jadrového odvodu pre časť priemyslu

9. 7. 2018

Európska komisia schválila plán Slovenska znížiť jadrový odvod v prípade niektorých používateľov náročných na spotrebu elektriny. Opatrenie prispeje k zvýšeniu konkurencieschopnosti týchto podnikov bez toho, aby neprimerane narušilo hospodársku súťaž na jednotnom trhu.

Zdroj: Freepik

Slovensko oznámilo Bruselu, že má v úmysle od roku 2019 poskytnúť určitým priemyselným používateľom náročným na spotrebu elektriny, na ktorých má vplyv medzinárodný obchod, úľavy z odvodu do Národného jadrového fondu (NJF).

Fond bol zriadený v roku 2006 na financovanie nákladov spojených s vyraďovaním zastaraných jadrových elektrární z prevádzky. Jeho hlavným zdrojom sú povinné príspevky prevádzkovateľov jadrových zariadení. Druhým zdrojom je špeciálny odvod vyberaný od roku 2011 prevádzkovateľmi prenosovej sústavy a distribučných sietí (prostredníctvom dodávateľov elektriny) od všetkých koncových odberateľov elektriny – domácností, malých i veľkých podnikov a slúži na financovanie historického dlhu, ktorý sa nahromadil do roku 1994.

Od začiatku júla tohto roka bola na základe vývoja minuloročnej inflácie odvod do NJF zvýšený na 3,27 € za megawatthodinu dodanej elektriny.

Úľavy by mali získať podniky pôsobiace v oblasti výroby rafinovaných ropných produktov, surového železa, ocele, ferozliatin a hliníka. Výška zníženia odvodu sa bude líšiť v závislosti od elektroenergetickej náročnosti daných podnikov.

Európska komisia v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci preskúmala zamýšľané opatrenie. V piatok 6. júla oznámila svoj záver: zníženia sa obmedzujú na podniky, ktoré pôsobia v odvetviach náročných na spotrebu elektriny a na ktoré má vplyv medzinárodný obchod, a sú primerané.

Ministerstvo hospodárstva aktuálne vyhodnocuje pripomienky k návrhu nového zákona o jadrovom fonde, ktorý má platiť od začiatku budúceho roka.

Okrem úľavy z jadrového odvodu by mali mať energeticky náročné podniky úľavu aj z platby na podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Ministerstvo totiž plánuje v rámci novely zákona o OZE vyplácať veľkým podnikom kompenzácie. Aj túto formu štátnej pomoci však bude musieť posúdiť Európska komisia.

Mohlo by vás zaujímať