Aukcia pre novú prepravnú kapacitu plynovodu s Maďarskom bude v lete

5. 5. 2020

Slovensko-maďarské potrubie reaguje na meniacu sa mapu plynárenských projektov v Európe. Dopyt po prírastkovej prepravnej kapacite zo strany obchodníkov si prepravcovia overia v ročnej aukcii, ktorá sa uskutoční v júli.
Zdroj: Freepik

Od energetickej bezpečnosti ku komerčnému potenciálu. Kedysi prázdne potrubie s Maďarskom eviduje zo strany obchodníkov dopyt v rozsahu, ktorý by súčasná kapacita nedokázala naplniť. Môže za to predovšetkým perspektíva intenzívnejšej prepravy smerom z Čierneho mora do západnej Európy.

Šancu pre ďalší rozvoj plynovodu s Maďarskom predstavuje plánovaný infraštruktúrny projekt, ktorým by sa mohol tlačiť plyn z rumunského pobrežia Čierneho mora do rakúskeho hubu Baumgarten cez Slovensko. Rastúci záujem o kapacity je aj v opačnom smere, ktorý by sa mal zvýrazniť po dokončení plynovodu s Poľskom a rozšírení tamojšieho LNG terminálu.

Okolo plynovodu s Maďarskom bolo v ostatnom období rušno. Pevná prepravná kapacita, ktorá bola doteraz dostupná iba v smere zo Slovenska, je po minuloročných technických úpravách maďarského prepravcu FGSZ k dispozícii už v obojsmernom režime.

Na základe správy o posúdení dopytu po pevnej prírastkovej kapacite z októbra 2019 sa prevádzkovatelia, spoločnosti FGSZ a Eustream, dohodli, že uskutočnia technické štúdie pre zvýšenie obojsmernej kapacity v prepojovacích bodoch Veľké Zlievce a Balassagyarmat.

Nezáväzný indikatívny dopyt v smere z Maďarska sa v tejto procedúre vyšplhal na 10,8 miliónov metrov (m3kubických denne - viac než dvojnásobok súčasnej pevnej kapacity.

V budúcnosti by sa mohla prepravná kapacita plynovodu navýšiť zo súčasných 4,88 na 14,67 miliónov m3 denne. V ročnom vyjadrení by to znamenalo kapacitu vyše 5,3 miliárd kubíkov. 

HUSK: Finálne investičné rozhodnutie sa očakáva na jeseň

Kvôli investičnej náročnosti je potrebné potvrdiť záujem obchodníkov po kapacitách prostredníctvom aukcie. Tá sa podľa zverejnených dokumentov uskutoční 9. júla 2020.  

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v utorok schválil pre spoločnosť Eustream návrh projektu a pravidlá záväzného procesu prírastkovej kapacity, v ktorých sú definované podmienky alokácie prostredníctvom ročnej aukcie pre obdobie od 1. októbra 2024 do 1. októbra 2039. Obchodníci, ktorí majú záujem rezervovať si kapacitu formou aukčného mechanizmu, sa môžu zaregistrovať od 5. mája do 9. júna 2020. Projekt známy tiež pod termínom HUSK schválil rovnako aj maďarský regulátor MEKH pre spoločnosť FGSZ.

Až na základe výsledkov ročnej aukcie sa rozhodne o prijatí alebo neprijatí finálneho investičného rozhodnutia, ktoré sa očakáva v treťom kvartáli roku 2020. V prípade pozitívneho stanoviska budú nasledovať inžinierske práce a povoľovacie procesy. So samotnou výstavbou by sa začalo v druhom kvartáli 2022, pričom potrvá viac než dva roky. Predbežný harmonogram počíta s tým, že komerčná prevádzka sa začne v októbri 2024.

Projekt takéhoto významu by si vyžadoval investície predovšetkým na maďarskej strane v odhadovanej hodnote takmer 90 miliónov eur. Spoločnosť FGSZ by totiž musela postaviť dve kompresorové jednotky v obci Szada (2x8MW) a menšiu v obci Városföld (5,7 MW).

Zvýšenia prepravnej kapacity s Maďarskom má aj politickú podporu. Tesne pred koncom funkčného obdobia minulej vlády sa exminister hospodárstva Peter Žiga stretol s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm neďaleko Košíc a podpísali memorandum.

Z pohľadu záujmov Eustreamu je konkurenciou samostatný projekt HUAT, ktorý zosobňuje maďarsko-rakúske obojsmerné prepojenie. Spoločnosť FGSZ, na základe rozhodnutia agentúry ACER, je povinná formou aukcie riešiť aj prírastkovú kapacitu v rámci projektu HUAT. Ak by sa realizoval na úkor projektu HUSK, Eustream by prišiel o príjmy z tranzitu.  

Slovensko-maďarský plynovod  s celkovou dĺžkou 113 kilometrov bolo spustené v roku 2015. Maďarskú časť potrubia o dĺžke 94 km prevádzkuje firma FGSZ patriaca pod štátny MOL.

Mohlo by vás zaujímať