Aký potenciál skrýva vodík pre plynárenstvo na Slovensku?

2. 10. 2020

Slovenskí plynári sa pripravujú na vodík. O budúcich možnostiach prítomnosti vodíka v prepravnej a distribučnej plynárenskej sieti hovorili zástupcovia spoločností Eustream a SPP – distribúcia na jesennej konferencii SPNZ.
Zdroj: Freepik

Téma vodíka rezonuje aj v plynárenskom sektore na Slovensku. Podľa generálneho riaditeľa firmy Eustream Rastislava Ňukoviča bude vodík súčasťou globálneho energetického riešenia budúcnosti. „Pripravujeme našu sieť a riešime projekty tak, aby preprava vodíka bola možná,“ povedal počas diskusie šéf domáceho prepravcu. Jedným dychom zároveň upozornil na to, že tranzit vodíka bude mať svoje limity. „Do 2 % vodíka by mal zvládnuť aj potrubný systém a kompresorová časť,“ uviedol na konferencii Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Množstvo otvorených otázok

Výskumné kapacity firmy sú podľa šéfa spoločnosti Eustream nastavené tak, aby hľadali možnosti ako efektívne prepravovať čo najväčšie objemy zmesi zemného plynu a vodíka. „Bude určite maximálna hranica. 100 % vodíka v sieťach nebude možné prepravovať.“ 

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Karol Galek upozornil na vodíkovú stratégiu Európskej komisie. Brusel podľa neho vníma vodík ako jeden z kľúčových energetických nosičov, pričom do roku 2050 naleje na podporu vodíkových iniciatív až 470 miliárd eur. Príležitosť čerpať financie na technológie "zeleného vodíka" poskytuje aj Plán obnovy EÚ.

Pilotný projekt SPP - distribúcia

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať